Pénzcentrum • 2020. november 15. 13:04
Isteni máglyarakás kalácsból: így készül a karácsonyi máglyarakás recept egyszerűen. A maglyarakas recept nem csak finom, hanem egyszerű is, a máglyarakás kalácsból az igazi!
A tél kedvenc desszertje a karácsonyi máglyarakás, ami ötvözi a finom, kalácsos ízt és a gyümölcsös zamatot az édes tojáshabbal: magában foglal minden gazdag hozzávalót, amelyek kellőképpen megalapozzák az ünnepi hangulatot. Gondoltad volna, hogy a máglyarakás recept valójában nagyon egyszerű? Cikkünkben leírjuk, hogyan készül az ikonikus máglyarakás recept, meddig sül és hogyan találjuk el a megfelelő arányokat. Vigyázat: a máglyarakás olyan finom, hogy függőséget okoz!
Almás máglyarakás kalácsból
A máglyarakás nevű karácsonyi édességről elöljáróban annyit érdemes tudnunk, hogy egy egyszerű, kalácsból készített desszertről van szó, amihez remekül illik a savanykás alma és az igazi házi baracklekvár, amit nem szabad sajnálni a tésztától. Az almás máglyarakás recept kalácsból készül, gyümölcsökkel rétegezzük, azonban a tetején egy igazán különleges, baracklekvárral ízesített sülthab-réteg található, ami igazán különlegessé varázsolja az édességünket. Nézzük, hogyan készül a klasszikus, karácsonyi máglyarakás kaláccsal!
A máglyarakás hozzávalói
- 1 db fonott kalács
- 1 üveg baracklekvár
- 6 dl tej
- 6 db tojás
- 20 dkg cukor
- 6 db savanykás alma
- 10 dkg sütőmargarin
- 5 dkg darált dió
- 10 dkg mazsola
- 5 ek porcukor
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 tk őrölt fahéj
A karácsonyi máglyarakás recept elkészítése
- A maglyarakas kalaccsal készül, azonban azt elő kell készítenünk korábban: előző este szeleteljük fel a fonott kalácsot és hagyjuk megszikkadni.
- Hámozzuk meg az almát, majd vágjuk egyforma, vékony szeletekre. Egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, azon cukorral karamellizáljuk az almát, nyomjuk rá egy fél citrom levét. Addig forgassuk, míg az alma puha nem lesz.
- Vajazzunk ki egy tepsit vagy egy jénai tálat, abban rétegeljük a kalácsot almával, mazsolával, szórjuk meg dióval.
- A tejet forraljuk föl, majd hagyjuk langyosra hűlni. A tojássárgákat keverjük el kristálycukorral, vaníliás cukorral és a citrom reszelt héjával, majd engedjük föl a langyosra hűlt tejjel; ízesítsük fahéjjal. Keverjük simára, majd locsoljuk meg vele egyenletesen a máglyarakás rétegeit. Nyomkodjuk meg, hogy biztosan minden kalács felszívja.
- Kenjük meg a máglyarakás tetejét bőségesen baracklekvárral! Ha nagyon lekvárosan szeretjük, nyugodtan tegyünk a rétegek közé is.
- 180°-ra előmelegített sütőben süssük 20 percen keresztül, majd vegyük ki a sütőből.
- A tojások fehérjét 4 ek porcukorral verjük kemény habbá, dolgozzuk hozzá a citrom maradék levét és a végén keverjünk bele óvatosan még 2-4 evőkanál baracklekvárt.
- A felvert habot egyenletesen oszlassuk el a maglyarakas tetején, majd süssük keményre 170°-on további 10 perc alatt.
Ha a máglyarakás tetszett, ezeket is imádni fogod
A karácsonyi illat- és ízvilághoz nem csak a mézeskalács, vagy a mézes puszedli illik: mindenképpen érdemes kipróbálnunk olyan klasszikus aprósüteményeket, mint a hókifli, a kókuszgolyó, az ellenállhatatlan retro kókusztekercs, vagy a mennyei mézes kókuszkocka. Az ünnepi hangulat mellé végül, de nem utolsó sorban ajánljuk a máglyarakás mellett a karácsonyi gyümölcskenyér, vagy a kakaós csiga készítését is.