Pénzcentrum • 2020. november 14. 15:03
Mi az a vargabéles? Mutatjuk, mi a vargabéles, hogyan készül a vargabeles. A varga béles recept garantáltan mindenki kedvence lesz, nincs is egyszerűbb desszert, mint a vargabéles!
Ha valami rendkívül egyszerűre, ám mégis laktatóra vágysz: íme a vargabéles recept! A vargabéles elkészítése rendkívül egyszerű és nemmellesleg olcsó is; ez a székely eredetű desszert garantáltan a család és a vendégek kedvence lesz! A vargabéles titka a recept egyszerűségében rejlik, ugyanis a varga béles alapja a főtt cérnametélt, ami olcsó és könnyen hozzáférhető alapanyag bárki számára. Ha egy finom, tésztás édességgel szeretnénk kényeztetni a családot, ám nem akarunk kelttésztával, bonyolult piskótákkal bajlódni, a vargabéles lesz számunkra a megfelelő választás! Cikkünkben leírjuk, hogyan készül a varga béles, milyen alapanyagok a hozzávalói és mit ajánlunk a vargabéles mellé, amivel ízesíthetjük azt!
Mi a vargabéles?
A vargabéles eredete egészen Székelyföldig nyúlik vissza: a vargabéles egy székely eredetű édes főétel / desszert, amelyet hagyományosan cérnametéltből készítenek tejjel, túróval és mazsolával. Íze édeskés, vaníliás, a vargabéles mellé általában egy kis porcukrot, lekvárt vagy extra tejfölt tálalunk. A vargabeles elkészítése könnyű és olcsó, emiatt közkedvelt édesség a menzákon is.
A vargabéles recept hozzávalói
- 1 cs réteslap
- 150 g cérnametélt
- 50 g vaj
- 400 g tehéntúró
- 1 dl tejföl
- 2 db tojássárgája és tojásfehérje
- 3 ek kristálycukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 50 g mazsola
- 1 citrom reszelt héja
- olaj
- só
A vargabéles recept elkészítése
- 1. Egy csipet sóval főzzük ki a cérnametéltet (1-2 perc), majd hideg vízzel mossuk át. Csepegtessük le, hagyjuk elhűlni.
- 2. Egy tálban törjük össze a túrót villával, majd adjuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, a vajat, a tejfölt és a citrom reszelt héját, majd keverjük hozzá a tojássárgáját és a mazsolát is. Keverjük össze a hozzávalókat alaposan.
- 3. Az elkülönített tojásfehérjét egy csipet sóval, robotgép segítségével kemény habbá verjük, majd egy keverőlapáttal óvatosan a tésztás masszához forgatjuk.
- 4. Egy tepsi alját és oldalát béleljünk ki sütőpapírral, majd 3 réteg olajozott réteslappal (a belső rétegre már nem kell olajat kennünk). Öntsük rá ezekre a rétegekre a varga béles masszáját, egyengessük el, majd borítsuk le a tetejét további 3 réteslappal, amelyek közt vékonyan olajat kentünk el.
- 5. Előmelegített sütőben 160°-on süljön a varga béles 40-45 percen keresztül. Miután a vargabéles recept elkészült, tálalásig pihentessük 20 percig.
- 6. Tálaljuk porcukorral meghintve, illetve a vargabéles mellé adjunk vendégeinknek különböző ízű lekvárokat, tejfölt!