Minden pörkölt recept egy helyen: marha pörkölt, gomba pörkölt, vaddisznó pörkölt és csirke pörkölt

Pénzcentrum2020. október 31. 21:04

A pörkölt milyen húsból készül? Vaddisznó pörkölt, gomba pörkölt és marha pörkölt recept: Mennyi hús kell egy főre pörkölt főzéshez, mi a különbség a pörkölt és a paprikás között?

A magyarok nagy kedvence, a pörkölt olyan étel, amit egész évben, bármilyen alkalomra elkészíthetünk, családunk, vendégeink mindig szívesen fogyasztják azt. A pörkölt készülhet bográcsban szabadtűzön, de egy aprócska fazékban, tűzhelyünkön is megfőzhetjük azt: ha jól eltaláljuk az adagokat, a pörkölt garantáltan nagyon finom lesz!

A pörkölt milyen húsból készül? Hallottunk már a paprikás csirkepörkölt, a marha pörkölt, a vaddisznő pörkölt elkészítéséről is, ám, ha eddig nem tudtad, elárulunk egy titkot: a pörkölt receptnek létezik egy vegetáriánus verziója is, a gomba pörkölt, ami ugyanolyan ízletes és laktató, mintha húsból készítenénk azt. Cikkünkben leírjuk a legismertebb pörkölt receptek elkészítésének útjait, hogy az összes húsféle (és gomba) kedvelői megtalálhassák kedvenc pörkölt receptjüket, sőt, megválaszolunk néhány olyan alapkérdést is, mint: mi a különbség a pörkölt és a paprikás között, 1 adag pörkölt hány dkg (mennyi hús kell egy főre pörkölt készítéshez)!

#1 Marha pörkölt

A marha pörkölt hozzávalói

  • 1,5 kg marhalábszár vagy marhanyak
  • 2,5 dl száraz vörösbor
  • 3 ek disznózsír vagy olaj
  • 3 fej vöröshagyma
  • 2 db tv paprika
  • 2 db paradicsom
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 ek őrölt pirospaprika
  • 2 db babérlevél
  • 1 tk köménymag
  • ½ szárított erőspaprika
  • só, bors
  • víz

A marha pörkölt recept elkészítése

  • 1. A marha pörkölt előkészületeként tisztítsuk meg a húst, majd vágjuk fel közepes méretű kockákra. Pucoljuk meg a hagymákat és a zöldségeket, mindent aprítsunk finomra.
  • 2. A zsíron dinszteljük meg a hagymát egy kevés sóval, majd adjuk hozzá a fokhagymát, a paradicsomot és a paprikát.
  • 3. A pörkölt lecsós alapjának elkészültével hozzáadjuk a húst, és fehéredésig főzzük, gyakran keverjük. Ekkor adhatjuk hozzá a fűszereket, majd öntsük fel vízzel. Főzzük 1 órán keresztül, kevergessük, és ha a marha pörkölt elfőtte a levét, pótoljuk azt.
  • 4. 1 óra elteltével a marha pörkölt már igényli a bort: ezután kóstolgassuk folyamatosan, míg a pörkölt teljesen meg nem puhul.
  • 5. A marha pörkölt akkor készült el, ha a szaft sűrű, barna, a hús pedig puha, ám nem főtt szét.

1 adag pörkölt hány dkg húst jelent?

Ahhoz, hogy egy felnőtt jóllakjon, minimum 20-25 dkg hússal kell számolnunk.

#2 Csirke pörkölt recept

A csirke pörkölt hozzávalói

  • 2 db egész csirkecomb
  • 2 db csirkeszárny
  • 1 db egész csirkemell (csontos)
  • 3 ek olaj
  • 2 db vöröshagyma
  • 2 db tv paprika
  • 2 db paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 ek őrölt piros paprika
  • só, bors ízlés szerint
  • víz

A csirke pörkölt recept elkészítése

  • 1. Aprítsuk fel a hagymát, a paradicsomot és a paprikát, majd készítsük el a pörkölt lecsós alapját: dinszteljük meg a hagymát egy kevés sóval az olajon, majd adjuk hozzá a zöldségeket, a fokhagymát és főzzük puhára.
  • 2. Adjuk a pörkölt alapjához a csontos húsdarabokat egyben, vagy ízületeire szedve, sózzuk, borsozzuk, kevergessük kifehéredésig, majd adjuk hozzá az őrölt pirospaprikát bőségesen. 
  • 3. Egy pohár vízzel felöntve, lefedve főzzük minimum 1 órán át, időnként megkeverve. Ha nagyon elfőtte a levét, vagy bőlével szeretjük, adjunk hozzá még vizet!

Mi a különbség a pörkölt és a paprikás között?

A hagyományos csirke pörkölt tejföl nélkül készül, míg a csirkepaprikás levébe a pörkölt recept elkészítésének végén egy kis tejfölös habarás is kerül - ugyanez a helyzet a gombapaprikás esetében is. Mindkét verzió nagyon finom!

#3 Vaddisznó pörkölt

A vaddisznó pörkölt hozzávalói

  • 1,5 kb vaddisznó (vagy házi disznó) comb
  • 3 db hagyma
  • 3 db paradicsom
  • 3 db tv paprika
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 db babérlevél
  • 2 ek disznózsír
  • 1 ek kömény
  • 1 tk majoránna
  • 4 ek őrölt fűszerpaprika
  • ½ szárított csípőspaprika
  • só, bors ízlés szerint
  • víz

A vaddisznó pörkölt recept elkészítése

  • 1. Készítsük el a vaddisznó pörkölt lecsós alapját: a zsíron dinszteljük meg a finomra aprított hagymát egy kevés sóval, majd adjuk hozzá az aprított paradicsomot, paprikát, csípős paprikát, fokhagymát és főzzük puhára.
  • 2. Aprítsuk a megtisztított, megtörölgetett húst kockákra, majd adjuk a lecsós alaphoz. Sózzuk, borsozzuk, kevergessük kifehéredésig, majd fűszerezzük a piros paprikával, köménnyel, majoránnával.
  • 3. Egy kevés vízzel felöntve főzzük minimum 1,5-2 órán keresztül, időnként kevergetve! Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, ha a pörkölt igényli, ám paprikát utólag már ne tegyünk bele többet!

#4 Gomba pörkölt

A gomba pörkölt hozzávalói

  • 1,5 kg csiperkegomba
  • 2 db vöröshagyma
  • 2 db tv paprika
  • 2 db paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 ek őrölt piros paprika
  • só, bors ízlés szerint
  • 3 ek olaj
  • víz

A gomba pörkölt recept elkészítése

  • 1. Készítsük el a gomba pörkölt alapját: egy kevés olajon dinszteljük meg a finomra aprított hagymát sóval, majd adjuk hozzá az aprított paradicsomot, paprikát, fokhagymát és főzzük puhára.
  • 2. Hámozzuk meg a gombafejeket, majd karikázzuk fel őket egyforma, vékony szeletekre. Borítsuk őket a lecsós alaphoz, sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, majd kevergessük addig, míg a gomba össze nem esik.
  • 3. Egy kevés vízzel felöntve főzzük készre kb. 30 perc alatt.

A pörkölt mellé mi illik?

Bármelyik pörkölt elkészítését is választottuk, tálaljuk azt friss, puha kenyérrel vagy tésztával. Kifejezetten ajánljuk a pörkölt mellé a nokedlit!

Címkék:
recept, gomba, vaddisznó, pörkölt, receptek, mit főzzek,