Pénzcentrum • 2020. október 18. 20:02
Íme a legfinomabb gyümölcskenyér recept, azaz a legizgalmasabb karácsonyi gyümölcskenyér recept, amit mind kezdőknek, mind haladóknak bátran merünk ajánlani. A legjobb gyümölcskenyér receptek egy helyen: mutatjuk, hogyan készül az aszaltgyümölcsös karácsonyi gyümölcskenyér egyszerűen, igazi ünnepi finomságok használatával!
A gyümölcskenyér az ősz és a tél egyik kedvenc csemegéje, karácsonykor pedig a karácsonyi gyümölcskenyér az ünnepi asztal elengedhetetlen tartozéka. Mindegy, hogy reggelire fogyasztjuk egy kis vajjal, lekvárral, vagy egy kiadós lakoma után édes desszertként, a gyümölcskenyér recept mindenképp telitalálat. A gyümölcskenyér előnye amellett, hogy hihetetlenül finom és energiában gazdag, az, hogy sokáig eláll: akár több, mint egy hétig is fogyaszthatja a család, a jó gyümölcskenyér nem lesz penészes.
Ha a megfelelő arányokat eltaláljuk, a gyümölcskenyér tésztájában túlsúlyban vannak az aszalt gyümölcsök és az olajos magvak, így a tészta a benne található, cukros, zsíros textúrájú alapanyagoknak köszönhetően a kiszáradásra is kevésbé hajlamos. Cikkünkben leírjuk, hogyan készül az epikus, eredeti gyümölcskenyér, mi a karácsonyi gyümölcskenyér recept titka, illetve milyen arányban adjuk hozzá a puha, édes és a roppanós hozzávalókat!
Eredeti gyümölcskenyér recept
A tökéletes gyümölcskenyér lényege, hogy minél többféle hozzávalót használjunk, hogy a gyümölcskenyér íze lehetőleg a leggazdagabb, legváltozatosabb legyen! Nézzük, milyen hozzávalók kellenek a gyümölcskenyér receptek elkészítéséhez!
A gyümölcskenyér hozzávalói
- 25 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 5 db tojás
- 2 dl tej
- ½ cs sütőpor
- 15 dkg cukor
- 20 dkg vegyes aszaltgyümölcs (barack, szilva, papaya stb.)
- 10 dkg mazsola
- 5 dkg dió
- 5 dkg mandula
- 5 dkg darabolt étcsokoládé
- 2 ek rum vagy rumaroma
- 1 citrom reszelt héja
A gyümölcskenyér recept elkészítése
- Egy tálban keverjük össze a mazsolát és a szabadon kiválasztott más aszaltgyümölcsöket a dióval és a mandulával, amelyeket használhatunk egészben, darabolva, vagy akár finomra zúzva is, attól függően, hogyan szeretjük.
- Locsoljuk meg a magvakat és a gyümölcsöket a rumaromával és a tejjel, majd hagyjuk állni néhány órán át, hogy jól megszívják magukat.
- A vajat robotgép segítségével keverjük habosra a tojással, a cukorral, végül reszeljük bele egy citrom héját és szitáljuk bele a lisztet és a sütőport. Keverjük őket össze alaposan, adjuk hozzá a csokoládét is!
- A magvakat és a gyümölcsöket, amik ez idő alatt átvették a rumos ízt és megduzzadtak a tejtől, forgassuk egy kevés lisztbe, majd keverjük a tésztához (ha maradt alatta lé, azt öntsük le). A lisztezés célja, hogy a hozzávalók ne süllyedjenek le a gyümölcskenyér aljára.
- A sütőformát vajazzuk és lisztezzük ki, majd öntsük bele a gyümölcskenyér nyers masszáját. 180°-on süssük pirosra körülbelül 45 perc alatt. Villapróbával teszteljük!
- Borítsuk ki egy tálcára a gyümölcskenyeret, takarjuk le konyharuhával, így hagyjuk kihűlni.
- Tálalás előtt a gyümölcskenyér külsejét forgassuk porcukorba, hogy igazán ünnepi külsőt kapjon!
A gyümölcskenyér receptek variálhatósága
A gyümölcskenyér receptek sajátossága, hogy teljes mértékben ízlésünkre formálhatjuk azt. Van, aki azt szereti, ha szinte tömény gyümölcsbe és dióba harap, míg vannak, akik szerint az igazi gyümölcskenyér recept a tésztát hangsúlyozza. A gyümölcskenyér recept természetesen elkészíthető kalácsosabb, kelt tésztával is, mi pusztán egy egyszerű, ám mégis ínycsiklandó gyümölcskenyér recept alternatívát kínálunk azok számára, akik a télies, ünnepi hangulatot egy eredeti édességgel szeretnék teljessé tenni. Jó étvágyat!