HelloVidék • 2020. október 3. 08:30
Ha nagyon felmennek az árak, bizonyos ételek esetében sokkal kisebb a haszonkulcs, sokkal kevesebb az árrés, amivel dolgozni tudnak. De mi a megoldás? Ennek járt utána a HelloVidék.
Az élelmiszerek ára éves összevetésben 7,9 százalékkal nőtt, ezen belül az idényáras élelmiszereké 17,1 százalékkal drágult, a gyümölcsök ára 46 százalékkal emelkedett. A HelloVidék megkérdezett néhány, országosan is ismert és elismert vidéki éttermet, hogyan reagáltak a jelentős áremelkedésre: történt-e emiatt változás az étlapon, illetve hogyan változtatta meg a költségek kalkulálását.
Természetesen mi sem tudtuk magunkat ettől függetleníteni. De minden évben úgy kalkulálunk, főleg a zöldség-gyümölcsféléknél, hogy az árba mindig belejátszik az időjárás mint tényező, így igazán sosem lehet tudni, hogy éppen minek lesz erős a szezonja, elfagy, nem fagy-e el stb. Ezért próbálunk úgy beárazni, hogy nagy meglepetések ne érjenek minket.
- válaszolta Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem ügyvezetője, majd hozzátette:
Mindig megpróbálunk egy szezonális, regionális kínálattal előrukkolni. A kínálatunkra nincs drasztikus hatással az árdrágulás, nem úgy működünk, hogy ha például a sárgabarack elfagy, akkor egyáltalán nem teszünk étlapra olyan fogást, ami azzal készül.
Ha érdekel, mit válaszolt a többi sztárséf, kattints a HelloVidék oldalára! KATT!
Címkék: