Nem kell a Balatonig menni egy lángosért: házi lángos tészta, klasszikus lángos recept

Pénzcentrum2020. augusztus 28. 12:05

A legfinomabb házi lángos recept alapján bemutatjuk, hogyan készül a házi lángos tészta, a krumplis lángos tészta, illetve a kefíres lángos recept egyszerűen. Hogyan történik a lángos tészta készítése és miben más a nyugdíjas lángos? Megtudhatod azt is, mekkora egy lángos súlya, hány kalória egy lángos, hány deka egy lángos vagy hány gramm egy lángos!

Nem árulunk el nagy titkot azzal, ha megmondjuk: egy kiadós lángosért nem kell elmennünk a Balatonig! Ha lángossütésről van szó, ahány ház, annyi szokás: van, akinek a kedvence a krumplis lángos tészta, van, aki esküszik, hogy nincs is kiadósabb, mint egy kefíres lángos. Cikkünkben bemutatjuk a lángos recept legnépszerűbb variációit, emellett azt is megmutatjuk, pontosan hány deka egy lángos (vagy hány gramm egy lángos). Sok mindenkit viszont, főleg a diétázókat, az érdekli igazán, hány kalória egy lángos - vigyázat, ez bizony nem egy fogyókúrabarát recept!

A lángos eredete

A lángos a magyar konyha egy hagyományos kelt tésztás receptje: a lángos készítésekor egy kifejezetten lágy tésztát készítünk, amit később, ha megkaptuk a megfelelő állagot, vékony lepényformára nyújtunk, végül olajban sütünk ki. A lángos eredete tisztázatlan: egyesek szerint a török időkben honosodott meg Magyarországon, mások szerint olyan régi ételről beszélünk, amit már az ókori rómaiak is fogyasztottak. A lángos nálunk a nyár hozadéka: nyári szabadtéri rendezvények, strandok, gyorsbüfék tipikus hazai étele.

Az eredeti lángos tészta receptje

A lángos hozzávalói

  • 30 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 1.5 dl víz
  • 2.5 dkg friss élesztő (egy egésznek fele)
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál porcukor
  • minimum 5 dl napraforgóolaj a sütéshez

Az eredeti lángos recept elkészítése

  1. Melegítsük langyosra a tejet, majd keverjük benne el benne a porcukrot és morzsoljuk hozzá az élesztőt. 10-15 perc alatt, lefedve felfuttatjuk.
  2. Átszitáljuk a lisztet, majd hozzáadjuk a sót és az élesztős, felfuttatott tejet és egy kevés langyos vizet, hogy kellőképpen lágy tésztát kapjunk - vigyázzunk, a lángos tészta lágy legyen, ne pedig folyékony!
  3. Kb. 1 órára félretesszük a hűtőbe keleszteni, míg minimum a duplájára dagad a lángos tészta.
  4. A lángos tésztát olajos kézzel nyújtjuk a megfelelő, közismert méretre, majd az előre felhevített napraforgóolajban 2-4 perc alatt kisütjük.
  5. A feltét ráhelyezése előtt rácson/papírtörlőn hagyjuk lecsepegni az olajat, és már fogyasztható is a hazi langos.

Kefíres lángos recept

A kefíres lángos hozzávalói

  • 100 dkg liszt
  • 4 db tojás
  • 5 dkg élesztő
  • 6 dl kefir
  • 3 tk só
  • minimum 5 dl napraforgóolaj a sütéshez

A kefíres lángos recept elkészítése

  1. E lángos tészta recept esetében az élesztőt felfuttatjuk a langyosra melegített kefírben, majd elkeverjük benne a sót és a tojást. A folyékony hozzávalókat végül összegyúrjuk a liszttel.
  2. Lefedett edényben, hűtőben, min. 1 óráig, de akár egy éjszakán át is keleszthetjük.
  3. Olajos kézzel formázzuk a lángost, majd a fent leírt módon kisütjük.

Krumplis lángos recept

A krumplis lángos hozzávalói:

  • 50 dkg krumpli
  • 1 csipet só
  • 1.25 dl tej
  • 2.5 dkg élesztő
  • 1 tk porcukor
  • 50 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 2 dkg vaj

A krumplis lángos elkészítése:

  1. A krumplit megpucoljuk, megmossuk, felkockázzuk, majd sós vízben megfőzzük. A krumpliról leöntjük a vizet, majd krumplinyomóval összetörjük.
  2. Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk a cukorral.
  3. Az összetört krumplihoz adjuk az átszitált lisztet, az olvasztott vajat, a sót, majd a felfuttatott élesztős tejet, végül addig gyúrjuk, míg el nem készül a nyúlós lángos tészta.
  4. 0,5-1 órán keresztül kelesztjük langyos helyen.
  5. Olajos kézzel formázzuk a lángosokat, majd napraforgóolajban kisütjük.

Lángos feltétek: melyik a kedvenced?

  • Fokhagymás: napraforgóolaj + fokhagyma
  • Sajtos-tejfölös: reszelt sajt + tejföl + tetszőlegesen fokhagyma
  • Magyaros: húsos szalonna/kolbász + lilahagyma + tejföl + reszelt sajt
  • Édesszájú lángos: bármilyen házi lekvár

Hány deka egy lángos?

Hány dkg egy lángos? 15-20 dkg, a lángos tészta vastagságától függően

Hány gramm egy lángos?

Egy lángos hány gramm? Grammban kifejezve egy lángos a vastagságától függően 150-200 g

Hány kalória egy lángos?

A sima lángos kalória tartalma 350 kcal (natúr / alap lángos) és 500 kcal (sajtos tejfölös lángos kalória) között mozog attól függően, mi és mennyi a lángos feltétje. Egy felnőtt ember esetében az ajánlott napi kalóriabevitel 1500-2000 kcal. Ha nem diétázunk, nyugodtan ehetjük a lángost, de érdemes meghúznunk valahol a határt, ugyanis hizlaló étellel van dolgunk!

Címkék:
Balaton, krumpli, recept, lángos, kalória, szalonna, receptek,