Pénzcentrum • 2020. augusztus 26. 19:32
A paradicsomos káposzta recept pofonegyszerű: akár a paradicsomos töltött káposzta, akár a sima paradicsomos káposzta főzelék mellett döntesz, cikkünkből megtudod, hogy készülnek!
A paradicsomos káposzta egy igazán laktató, magyaros egytálétel, akár a paradicsomos káposzta főzelék elkészítésében, akár a paradicsomos töltött káposzta főzésében gondolkodunk. A két ételt könnyű összekeverni hasonló ízviláguk miatt, ám ne felejtsük el, hogy két külön receptről van szó! A paradicsomos töltött káposzta (másnéven szabolcsi töltött káposzta) egy egytálétel, amelyhez egy kevés kenyér kivételével nem eszünk semmit. Ezzel szemben a sima paradicsomos káposzta főzelék mellé gyakran sülthúsokat készítünk, ezesetben a paradicsomos káposzta inkább kísérőként funkcionál, mint főételként, de természetesen magában is fogyasztható.
Cikkünkből kiderül, hogyan készül a paradicsomos káposzta főzelék és a finom húsgombócokkal töltött paradicsomos káposzta. Ne aggódjunk, nem nagy ördöngösség, újra konyhánkba csempészhetjük gyermekkorunk megszokott, hagyományos ízeit!
Milyen káposzta kell a paradicsomos káposztához?
Gyakori kérdés, hogy a paradicsomos káposzta milyen káposztából készül, fel kell-e vágnunk hozzá a zöldséget, vagy létezik-e egy "megúszós" verzió. Nos, eláruljuk, hogy a paradicsomos káposzta recept fehér fejeskáposztából készül (paradicsomos káposzta új káposztából), vagyis a válasz: igen, fel kell dolgoznunk egy zsenge fejeskáposztát. Törekedjünk arra, hogy szép, friss fejet vásároljunk!
Paradicsomos káposzta főzelék recept
A paradicsomos káposzta főzelék hozzávalói:
- 1 fej fehér káposzta
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 üveg sűrített paradicsom
- 3-4 dl víz
- 2 ek cukor
- 3 ek liszt
- 1 tk őrölt piros paprika
- só, bors ízlés szerint
- étolaj
A paradicsomos káposzta főzelék elkészítése:
- Kockázzuk fel a hagymát és dinszteljük meg egy kevés olajon, sóval.
- A káposztát vágjuk vékony szeletekre, majd adjuk hozzá a hagymához. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd öntsük hozzá a vízzel elkevert paradicsomsűrítményt. Főzzük addig, amíg a káposzta meg nem puhul.
- A lisztből rántást készítünk serpenyőben, olajjal, majd elkeverjük benne a piros paprikát. Hagyjuk kihűlni, majd keverjük el a káposzta levével. A keveréket folyamatos kevergetés közben hozzáöntjük a paradicsomos káposzta többi levéhez.
- Hozzáadjuk a kevés cukrot (ízlés szerint többet is). A paradicsomos káposzta főzeléket ezután addig kevergessük, amíg szószt nem kapunk. Ha nagyon folyékony a lé, még egy kevés rántással sűríthetjük.
- Sült hússal, fasírttal tálaljuk, mellé kenyeret kínálunk.
A paradicsomos töltött káposzta recept
A paradicsomos töltött káposzta hozzávalói:
- 1 nagy fej káposzta
- 45 dkg vékonyra szeletelt káposzta
- 1 kg darált sertéslapocka vagy comb
- 25 dkg rizs
- 2 fej vöröshagyma
- 1 ek fűszerpaprika ízlés szerint
- 7 dl sűrített paradicsom
- 5 dl víz
- 15 dkg füstölt szalonna
- 10 dkg füstölt kolbász
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 db tojás
- 1 ek cukor
- napraforgóolaj
- só, bors ízlés szerint
A paradicsomos töltött káposzta recept elkészítése:
- A káposzta külső leveleit eltávolítjuk, a fejet 5 percen keresztül főzzük, míg a levelek hajlíthatóak lesznek. Levesszük a félig főtt leveleket, majd tovább főzzük a káposztát, a gyakorlatot addig ismételve, amíg elegendő megpuhult levelet nem kapunk a töltéshez. A zavaró, vastag ereket érdemes eltávolítani.
- A hagymát finomra aprítjuk, egy kevés olajon sóval megdinszteljük, majd hozzá adjuk a fokhagymát és a pirospaprikát.
- A paradicsomos töltött káposzta töltelék elkészítéséhez összekeverjük a darált húst a rizzsel, a tojással és a dinsztelt, paprikás hagymával, majd sózzuk, borsozzuk.
- A paradicsomos töltött káposzta töltéséhez tenyerünkkel formázzunk kis gombócokat (kb 1-2 nagyobb evőkanálnyit) és göngyöljük bele a káposztalevelekbe úgy, hogy a két végét behajtjuk, majd feszesen összetekerjük. Ha túl nagy a levél, vágjuk félbe!
- A vágott káposztát helyezzük egy fazék aljára, erre jöhetnek a kész töltött káposzták. Szórjuk rá a felkockázott szalonnát és a felkarikázott kolbászokat. Ha van maradék káposzta és elfér, csíkozzuk fel és tegyük a tetejére.
- A paradicsomsűrítményt keverjük el a vízzel, majd öntsük rá a kolbászokra, töltött káposztákra. Adjunk hozzá cukrot ízlés szerint, hogy a paradicsomos kaposzta megkapja a megszokott édes-sós ízvilágot.
- A paradicsomos töltött káposzta lassú tűzön főljön lefedve, körülbelül 1-1,5 órán át.
- Tálalásnál a paradicsomos töltött káposzta tetejére helyezzünk egy kanál tejfölt az igazi magyaros ízvilágért és kínáljunk hozzá friss kenyeret.