Paradicsomos káposzta recept: milyen káposzta kell a paradicsomos káposztához?

Pénzcentrum2020. augusztus 26. 19:32

A paradicsomos káposzta recept pofonegyszerű: akár a paradicsomos töltött káposzta, akár a sima paradicsomos káposzta főzelék mellett döntesz, cikkünkből megtudod, hogy készülnek!

A paradicsomos káposzta egy igazán laktató, magyaros egytálétel, akár a paradicsomos káposzta főzelék elkészítésében, akár a paradicsomos töltött káposzta főzésében gondolkodunk. A két ételt könnyű összekeverni hasonló ízviláguk miatt, ám ne felejtsük el, hogy két külön receptről van szó! A paradicsomos töltött káposzta (másnéven szabolcsi töltött káposzta) egy egytálétel, amelyhez egy kevés kenyér kivételével nem eszünk semmit. Ezzel szemben a sima paradicsomos káposzta főzelék mellé gyakran sülthúsokat készítünk, ezesetben a paradicsomos káposzta inkább kísérőként funkcionál, mint főételként, de természetesen magában is fogyasztható.

Cikkünkből kiderül, hogyan készül a paradicsomos káposzta főzelék és a finom húsgombócokkal töltött paradicsomos káposzta. Ne aggódjunk, nem nagy ördöngösség, újra konyhánkba csempészhetjük gyermekkorunk megszokott, hagyományos ízeit!

Milyen káposzta kell a paradicsomos káposztához?

Gyakori kérdés, hogy a paradicsomos káposzta milyen káposztából készül, fel kell-e vágnunk hozzá a zöldséget, vagy létezik-e egy "megúszós" verzió. Nos, eláruljuk, hogy a paradicsomos káposzta recept fehér fejeskáposztából készül (paradicsomos káposzta új káposztából), vagyis a válasz: igen, fel kell dolgoznunk egy zsenge fejeskáposztát. Törekedjünk arra, hogy szép, friss fejet vásároljunk!

Paradicsomos káposzta főzelék recept

A paradicsomos káposzta főzelék hozzávalói:

  • 1 fej fehér káposzta
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 üveg sűrített paradicsom
  • 3-4 dl víz
  • 2 ek cukor
  • 3 ek liszt
  • 1 tk őrölt piros paprika
  • só, bors ízlés szerint
  • étolaj

A paradicsomos káposzta főzelék elkészítése:

  1. Kockázzuk fel a hagymát és dinszteljük meg egy kevés olajon, sóval.
  2. A káposztát vágjuk vékony szeletekre, majd adjuk hozzá a hagymához. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd öntsük hozzá a vízzel elkevert paradicsomsűrítményt. Főzzük addig, amíg a káposzta meg nem puhul.
  3. A lisztből rántást készítünk serpenyőben, olajjal, majd elkeverjük benne a piros paprikát. Hagyjuk kihűlni, majd keverjük el a káposzta levével. A keveréket folyamatos kevergetés közben hozzáöntjük a paradicsomos káposzta többi levéhez.
  4. Hozzáadjuk a kevés cukrot (ízlés szerint többet is). A paradicsomos káposzta főzeléket ezután addig kevergessük, amíg szószt nem kapunk. Ha nagyon folyékony a lé, még egy kevés rántással sűríthetjük.
  5. Sült hússal, fasírttal tálaljuk, mellé kenyeret kínálunk.

A paradicsomos töltött káposzta recept

A paradicsomos töltött káposzta hozzávalói:

  • 1 nagy fej káposzta
  • 45 dkg vékonyra szeletelt káposzta
  • 1 kg darált sertéslapocka vagy comb
  • 25 dkg rizs
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 ek fűszerpaprika ízlés szerint
  • 7 dl sűrített paradicsom
  • 5 dl víz
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 10 dkg füstölt kolbász
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 db tojás
  • 1 ek cukor
  • napraforgóolaj
  • só, bors ízlés szerint

A paradicsomos töltött káposzta recept elkészítése:

  1. A káposzta külső leveleit eltávolítjuk, a fejet 5 percen keresztül főzzük, míg a levelek hajlíthatóak lesznek. Levesszük a félig főtt leveleket, majd tovább főzzük a káposztát, a gyakorlatot addig ismételve, amíg elegendő megpuhult levelet nem kapunk a töltéshez. A zavaró, vastag ereket érdemes eltávolítani.
  2. A hagymát finomra aprítjuk, egy kevés olajon sóval megdinszteljük, majd hozzá adjuk a fokhagymát és a pirospaprikát.
  3. A paradicsomos töltött káposzta töltelék elkészítéséhez összekeverjük a darált húst a rizzsel, a tojással és a dinsztelt, paprikás hagymával, majd sózzuk, borsozzuk.
  4. A paradicsomos töltött káposzta töltéséhez tenyerünkkel formázzunk kis gombócokat (kb 1-2 nagyobb evőkanálnyit) és göngyöljük bele a káposztalevelekbe úgy, hogy a két végét behajtjuk, majd feszesen összetekerjük. Ha túl nagy a levél, vágjuk félbe!
  5. A vágott káposztát helyezzük egy fazék aljára, erre jöhetnek a kész töltött káposzták. Szórjuk rá a felkockázott szalonnát és a felkarikázott kolbászokat. Ha van maradék káposzta és elfér, csíkozzuk fel és tegyük a tetejére.
  6. A paradicsomsűrítményt keverjük el a vízzel, majd öntsük rá a kolbászokra, töltött káposztákra. Adjunk hozzá cukrot ízlés szerint, hogy a paradicsomos kaposzta megkapja a megszokott édes-sós ízvilágot.
  7. A paradicsomos töltött káposzta lassú tűzön főljön lefedve, körülbelül 1-1,5 órán át.
  8. Tálalásnál a paradicsomos töltött káposzta tetejére helyezzünk egy kanál tejfölt az igazi magyaros ízvilágért és kínáljunk hozzá friss kenyeret.
Címkék:
recept, tao, főzelék, káposzta, szalonna, receptek,