Pénzcentrum • 2020. augusztus 26. 14:05
Miért székely a székelykáposzta és az eredeti székelykáposzta milyen húsból készül? A székelykáposzta gerslivel vagy rizzsel az igazi? Ez a székelykáposzta recept segít megfőzni!
A székelykáposzta túlzás nélkül az egyik legfinomabb magyaros fogás, amit kicsik és nagyok egyaránt imádnak. Na de miért székely a székelykáposzta és honnan származik a káposztafőzés hagyománya? Cikkünkben elárulunk minden titkot a székelykáposzta eredete, főzése kapcsán, például megtudhatod, hogy a székelykáposzta milyen húsból készül és meddig fő, illetve, hogy a székelykáposzta rizzsel vagy gerslivel az igazi?
Hirtelen pénzre van szükséged? Nézd meg a bankok kölcsönajánlatait Pénzcentrum kalkulátorát!
A székelykáposzta eredete
Gyakori kérdés, hogy a székelykáposzta miért székely? A tévhittel ellentétben a székelykáposzta nem Székelyföldről származik, sőt, egészen különleges története van! A székelykáposzta eredete az 1800-as évekig nyúlik vissza, ugyanis ekkor, Petőfi korában találták föl és nevezték el. A székelykáposzta "legendája" szerint Petőfi Sándor és barátja, Székely József vármegyei főlevéltáros 1846-ban ebédelni indultak a pesti Gránátos utcai Komló-kertbe, ám mire odaértek, az ételek nagyrésze már elfogyott. Ekkor Székely József megkérte a kocsmárost, hogy keverjék össze nekik a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet; ezzel új ételt komponáltak. A monda szerint Petőfinek annyira ízlett az így alkotott pörköltes káposzta, hogy legközelebb is "Székely-káposztát" rendelt.
Az igazi székelykáposzta milyen húsból készül?
A székelykáposzta, ha a Székely-Petőfi hagyományhoz hűek akarunk maradni, kötelező jelleggel disznóhúsból készül, ezen belül a tipikus pörkölthúsokat ajánljuk. A székelykáposzta készüljön lehetőleg sertéslapockából, csülökből (ha kifejezetten zsírosan szeretjük) vagy combból!
A székelykáposzta rizzsel vagy gerslivel az igazi?
A székely káposzta és a hozzá kapcsolódó szokások nem regionális alapokon nyugszanak, így a hagyományos székelykáposzta recept nem határozza meg, hogy a székelykáposzta gerslivel (árpagyönggyel) vagy rizzsel készüljön. A következő recept elkészíthető mindkét variációban, attól függően, hogy a család melyik alapanyagot kedveli inkább (de ugyanígy ki is hagyhatjuk). Mindkét székelykáposzta recept elkészítése során ugyanazzal a mennyiséggel számoljunk!
A hagyományos székely káposzta recept
A székelykáposzta hozzávalói:
- 1 kg sertéscomb vagy lapocka (vagy kicsontozott csülökhús)
- 1 kg savanyú káposzta
- 7 dkg zsír
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 fej hagyma
- 2 db tv paprika
- 2 db paradicsom
- tk őrölt kömény
- 2 ek őrölt pirospaprika
- 5 dl tejföl
- só, szemesbors ízlés szerint
- 2 db babérlevél
A székely káposzta elkészítése:
- A zsíron üvegesre pároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát, a paradicsomot és paprikát, ezzel elkészítve a sertéspörkölt első lépéséül szolgáló lecsós alapot.
- A lecsós alaphoz hozzáadjuk az egyformára kockázott sertéshúst és a fűszereket, majd jól összekeverjük. Lefedve félkészre főzzük (minimum 30 perc).
- A székelykáposzta recept következő lépése a savanyúkáposzta hozzáadása. Ha a székelykáposzta rizzsel vagy gerslivel készül, ekkor kell hozzáadnunk tetszés szerint valamelyik alapanyagot. A rizs vagy a gersli legyen alaposan átmosva, de ne főzzük elő!
- Fedjük le a székelykáposztát további 20-30 percre, időnként kóstoljunk! Ha kevés alatta a lé, vízzel pótolhatjuk.
- Tálaláskor a kész székelykáposzta tetejére tegyünk egy kanál tejfölt és kínáljunk mellé friss kenyeret bőségesen!