Pénzcentrum • 2017. június 26. 17:30
Sokan nem tudják, pedig egyáltalán nem mindegy, hogy a hűtőszekrény melyik részében tároljuk az élelmiszereket. Legalábbis akkor, ha azt szeretnénk, hogy azok sokáig frissek maradjanak. Míg más ételeket teljesen felesleges a hűtőben tárolni. Mutatjuk, hogyan érdemes otthon berendezni a hűtőszekrényt.
A legtöbben a vásárlás után csak gyorsan bedobálják az ételeket a hűtőszekrénybe. Pedig ilyenkor is érdemes figyelni, hiszen sokkal tovább frissek és ehetőek maradhatnak az ételek, ha egy kicsit odafigyelünk. Azért kell résen lenni, mert
- A felső polcok általában valamivel melegebbek, mint a lejjebb lévők. Ezért az úgynevezett magasabb kockázatú élelmiszereket: mint a tej, és a húsok nem tanácsos a felső polcokon tárolni. Mégpedig azért, mert ha a lenti polcokon tároljuk ezeket az élelmiszereket, akkor kisebb a kockázta annak, hogy elszaporodnak bennünk a baktériumok, amelyek akár ártalmasak is lehetnek.
- Éppen ezért érdemes a lenti polcra tenni még a tojást is.
- A gyümölcslé, a ketchup és a majonéz, amelyek alapjáraton tartalmazhatnak egy kis természetes tartósítószert mehetnek az ajtóban lévő polcokra, ahol picit melegebb van.
- A sajt, a vaj és a különböző joghurtokat tehetjük a felső polcokra.
- A (szeletelt) kenyeret a hűtő helyett érdemes lehet a fagyasztóba tenni - hiszen ott nem lesz penészes, ellenben a kenyérpirítóban gyorsan felmelegíthető.
- A legalsó dobozokba pedig tehetjük a zöldségeket és a gyümölcsöket, de legyenek jól elkülönítve. Számos gyümölcs ugyanis kibocsát magából egy bizonyos gázt (etilént) érés közben, ami miatt hamarabb tönkremehetnek a zöldségek is - írja a Business Insider.
Mit, mivel?
Korábban egy angol áruházlánc gyűjtötte csokorba, hogy mit mivel is szabad együtt tárolni, és melyek azok a gyümölcsök, amiket soha ne tegyünk egymás mellé. Ezzel az apró kis türkkel pedig sok élelmiszert óvhatunk meg a szemetestől. A legfontosabb szabályok:
- Az alma és a görögdinnye hosszú távú ellenségek.
- A banánt csakis egyedül szabad tárolni, mert nagyon hamar képes tönkretenni bármit, ami mellette van.
- A cseresznye például ellenáll a mások által termet etilénnek és ő maga sem termel sokat, ezért bátran párosítható mindenféle gyümölccsel és zöldséggel.
- Ezzel szemben az alma, a körte, a sárgabarack, a kivi, a mangó, az őszibarack és a szilva mind nagy etilén termelők, ezért nem érdemes más zöldség és gyümölcs közelében tárolni őket.
- A burgonyát és az édesburgonyát sötét és hűvös helyen érdemes tárolni, de távol az előbb említett gyümölcsöktől, így megakadályozhatjuk, hogy korán kicsirázzon.
- De különösen érzékeny az etilénre a spárga, a brokkoli, a sárgarépa a fejes saláta és a zöldbab is.
Mit vegyünk ki a hűtőből?
Számos ételt teljesen feleslegesen teszünk a hűtőbe, sőt vannak olyan élelmiszerek, amelyeknek kifejezetten rosszat tesz a hűtés. Ezeket vedd ki még ma a hűtődből:
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
- 1.Alma, körte, őszibarack, nektarin, meggy, szilva
- 2. Citrusfélék
- 3. Paradicsom
- 4. Kávé
- 5. Méz
- 6. Lekvár
- 7. Avokádó
- 8. Banán
- 9. Szójaszósz
- 10. Hagyma/fokhagyma
- +1 Krumpli
Kevesen tudják, de rendkívül nagy veszélynek teszi ki magát az, aki a krumplit a hűtőszekrényben tárolja. További részletekért kattints a lenti cikkre.
KATTINTS! Tudtad? Ezért életveszélyes a hűtőben tartani a krumplit