Pénzcentrum • 2016. december 5. 15:30
A nagybevásárlásból hazaérve a legtöbben szinte mindent azonnal bepakolnak a hűtőbe. Pedig akad jó néhány élelmiszer, amit teljesen felesleges hűtve tárolni. Ha kiveszünk néhány ételt a hűtőből, akkor nemcsak, hogy sokat spórolhatunk, hanem sok ételnek a finom ízét és zamatosságát is megőrizhetjük.
A hűtő egy nagyon hasznos készülék, hiszen számos élelmiszer tartósításában nyújt nagy segítséget. Sokan nem tudják azonban, hogy bőven vannak olyan ételek is, amit teljesen felesleges a hűtőbe tárolni. Néhány élelmiszernek ráadásul kifejezetten rosszat tesz, ha betesszük a hűtőszekrénybe. A Business Insider most összegyűjtötte, mi az, amit már most kivehetsz a hűtőszekrényedből.
1. Alma, körte, őszibarack, nektarin, meggy, szilva
Sokan ezeket a gyümölcsöket is egyből beteszik a hűtőbe, pedig akár tovább is tarthatnak szobahőmérsékleten tárolva. A hideg ugyanis könnyebben kikezdi ezeknek a gyümölcsöknek a belső szerkezetét.
2. Citrusfélék
A citrom, a lime, a narancs - ezeknek hasonlóan kemény a külső héja, ami segít abban, hogy jobban bírják a meleget. Emiatt bátran tárolhatóak a hűtőszekrényen kívül is.
3. Paradicsom
A paradicsom a hűtőben tárolva nem csak az ízét veszíti el hamarabb, de a szerkezete is megváltozik, a belseje hamar puha és kristályos lesz.
4. Kávé
A hűtőben tárolva a kávé hamar átveszi más ételeknek az ízét. Ráadásul a kávészemek hamarabb kiszáradnak és íztelenné válnak.
5. Méz
A mézet teljesen felesleges a hűtőben tárolni, hiszen a konyhai polcon is sokáig kibírja, ráadásul az alacsony hőmérséklet hatására a méz gyorsabban kikristályosodik.
KATTINTS! Ezért ne tedd soha a tejet a hűtő felső polcára: veszélyes lehet!
6. Lekvár
A különböző lekvárok és dzsemek akár évekig is elállnak a konyhai polcokon. Felbontás után azonban érdemes már ezeket is betenni a hűtőszekrénybe.
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
7. Avokádó
Az avokádót azért nem szabad a hűtőben tárolni, mert a hidegben lassulnak az érési folyamatok, míg szobahőmérsékleten tovább puhulhat termés.
8. Banán
A banán a hidegben sokkal hamarabb megbarnul és megpuhul. Ha te is inkább a sárga banánt szereted, akkor ne tedd be a hűtőbe.
9. Szójaszósz
A szójaszósz egy erjesztett szósz, ezért a kémiai összetétele lehetővé teszi, hogy ellenálljon a melegebb hőmérsékletnek is.
10. Hagyma/fokhagyma
A hagymák a száraz, sötét és hűvösebb helyeket kedvelik, de emiatt még nem kell őket betenni a hűtőbe, ugyanis a többi étel is hamar átveszi a szagukat.
+1 Krumpli
Kevesen tudják, de rendkívül nagy veszélynek teszi ki magát az, aki a krumplit a hűtőszekrényben tárolja. További részletekért kattints a lenti cikkre.
KATTINTS! Tudtad? Ezért életveszélyes a hűtőben tartani a krumplit