Pénzcentrum • 2015. január 14. 14:30
Jelentősen változtak a magán- és a bérfőzésre vonatkozó szabályok január elsejétől.
Magánfőzés keretében továbbra is
a magánfőző lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen.
Változott azonban a magánfőző definíciója, ugyanis magánfőzőnek az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy minősül, aki saját tulajdonú gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, saját tulajdonú desztillálóberendezéssel rendelkezik.
A magánfőzésben előállított párlat adója évi 1000 forint, melyet a magánfőzőnek kell megfizetnie a magánfőző lakóhelye szerinti önkormányzatnak. A magánfőzőnek az előállított párlat utáni adóbevallási és adófizetési kötelezettségét a tárgyévet követő év január 15-ig - együtt - kell teljesítenie a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz.
A magánfőzött párlat kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, értékesíteni csak alkoholtermék-adóraktárnak szabad.
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
Fontos változás, hogy 2015. január 1-jétől a magánfőző a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzést az azt követő 15 napon belül köteles bejelenteni a lakóhelye szerinti önkormányzathoz. Emiatt a korábban beszerzett desztillálóberendezéseket az előbbiek szerint legkésőbb 2015. január 15-ig be kell jelenteni!
A bérfőzésben előállított párlat után is megszűnt az eddig 50 liter mennyiségig biztosított 0 forintos adómérték. 2015. január 1-jétől a szeszfőzdében bérfőzés keretében előállított párlat adója 50 térfogatszázalék alkoholtartalmú párlatra vetítve 835 forint literenként, az 50 litert meghaladó mennyiségre pedig 1667 forint literenként.