Indul a fűtési szezon! Ennyiért vizsgálják át a rendszert!

Pénzcentrum2013. szeptember 18. 05:34

A napokban igazi őszi idő köszöntött ránk, így a legtöbb háztartás már a fűtés beüzemelését tervezgeti szerte az országban. Mielőtt azonban feltekernénk készülékeink hőfokszabályzóit, számba kell vennünk a fűtés indításával kapcsolatos teendőket. A gáz fűtőkészülékek műszaki, biztonságtechnikai átvizsgálása 3 ezer forinttól indul, nem érdemes azonban ezt az összeget megspórolni. A nemtörődömség könnyen balesettel is végződhet.

Múlt héten megjelent, "Távfűtéses lakásban laksz? Erre jobb, ha felkészülsz!" c. cikkünkben a távfűtéses lakásban élőknek mutattuk meg, milyen kötelezettségeik vannak mielőtt beindítanák a fűtést. Szeptemberbe lépve azonban az összes fogyasztónak számba kell vennie a szolgáltatás indításával kapcsolatos legfontosabb teendőket. Az egyes gáz fűtőkészülékek indításával összefüggő feladatokról a Tigáz Zrt. szakembereit kérdeztük:

Pénzcentrum.hu: Milyen feladataik, kötelezettségeik vannak a fogyasztóknak mielőtt újra igénybe vennék a szolgáltatást?

Tigáz Zrt.: Minden esetben meg kell vizsgálni, hogy a gáz fűtőkészülékeket biztonságosan lehet-e üzemeltetni. Meg kell vizsgálni a légellátási feltételeket (pl: nincs-e eltakarva a szellőzőnyílás), a füstgáz elvezetés biztonságos feltételeit (pl. füstcsövek megfelelően vannak-e rögzítve, a kéményvizsgálat érvényességi időn belül van-e). El kell távolítani a fűtőkészülék 1 m-es környezetéből minden éghető anyagot. Évente legalább egyszer célszerű a fűtőkészüléket gázszerelő szakemberrel felülvizsgáltatni, aki többek között megvizsgálja az égő megfelelőségét, azt szükség esetén kitisztítja, ellenőrzi a biztonsági elemek működőképességét, továbbá megvizsgálja, hogy nincs-e szivárgás a készüléknél. Zárt égéstermék elvezetésű gázkészülékeknél szakemberrel ellenőriztetni kell az égéstermék elvezető rendszer szabad átjárhatóságát, mivel kialakítása miatt esetenként (főleg ha nyáron nem használják meleg víz termelésre) rovarok költözhetnek bele.

Pénzcentrum.hu: Az egyes gáz fűtőrendszerekre lebontva pontosan milyen feladatoknak kell megelőznie az újbóli beüzemelést?

Tigáz Zrt.: Elsőként ellenőrizni kell vizes fűtési rendszereknél, hogy mind az előremenő, mind a visszatérő ágban levő elzáró szerelvény nyitott állapotban legyen, mert ellenkező esetben gőzrobbanás következhet be. Nyitott rendszerű központi fűtési rendszereknél ellenőrizni kell a tágulási tartályban a vízszintet, amennyiben szükséges vizet kell tölteni a rendszerbe. Ha a tágulási tartály fagyveszélyes helyen van, akkor gondoskodni kell a megfelelő hőszigetelésről. Zárt fűtési rendszereknél ellenőrizni kell a nyomást a rendszerben, ha az alacsony, akkor a gázkazán gépkönyvében / kezelési utasításában szereplő értékre kell megemelni. Fontos ellenőrizni a keringető szivattyú működését is, mivel ha hosszú ideig áll, akkor megszorulhat és ez akár a tönkremenetelét is okozhatja. El kell végezni a fűtési rendszer légtelenítését is. Konvektoros fűtésnél az égéstermék elvezető 1 m-es környezetéből az éghető tárgyakat el kell távolítani. Ha a radiátorokra a függönyök ráérnek, vagy azokat eltakarják, akkor a függönyöket ki kell cserélni olyan hosszúságúra, hogy a radiátor fölött legalább 30 cm-s függőleges távolságra legyen a végük. Ellenkező esetben a meleg levegő csak nagyon nehezen tud eltávozni a függöny mögötti térből és emiatt romlik a fűtés hatékonysága. Konvektorok esetében hasonlóképpen kell eljárni, mert itt viszont tűzveszélyt is okozhat a készülékre lógó függöny.

Pénzcentrum.hu: Mi az, amit a fogyasztók saját maguk is le tudnak ellenőrizni, el tudnak végezni?

Tigáz Zrt.: A környezeti feltételeket általában le tudják ellenőrizni, a többi ellenőrzési feladatot célszerű szakemberre bízni.

Pénzcentrum.hu: Az egyes fűtési rendszerek esetében mely feladatokhoz ajánlott szakember segítségét igénybe venni?

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Tigáz Zrt.: A gázkészülékek belső ellenőrzését, javítását csak arra feljogosított gázszerelő végezheti el. A fűtési rendszerek vizsgálatához, működés próbájához és ellenőrzéséhez túlnyomórészt speciális szerszámok, eszközök szükségesek, ezért itt is célszerű szakember segítségét igénybe venni.

Pénzcentrum.hu: Milyen problémák adódhatnak a hosszú állást követően? Melyek a leggyakoribbak? Milyen problémákkal, veszélyekkel járhat ez?

Tigáz Zrt.: Konvektoros fűtésnél az égéstermék elvezetőnél elhelyezett éghető tárgyak szoktak tüzet okozni, ezért fontos eltávolításuk. Több esetben történik gőzrobbanás főleg vegyes tüzelésű központi fűtéseknél a kazán után elhelyezett elzáró szerelvények zárt állapota miatt. A gőzrobbanás végzi a legnagyobb pusztítást. A mellékhelyiségekben elhelyezett állókazánok gázégője nyáron könnyen beporosodik emiatt az égés tökéletlen lesz és ez könnyen balesethez vezethet azon túl, hogy jelentős hatékonyság romlást eredményez. A pókok ősszel sok esetben beköltöznek a konvektorokba és az állókazánokba, ezért sok esetben a gyújtólángot nem lehet meggyújtani.

Pénzcentrum.hu: Karbantartás nélkül mennyivel csökkenhet az egyes fűtőkészülékek hatásfoka?

Tigáz Zrt.: Rendszeres karbantartás nélkül 5-30% közötti hatásfokromlás is előfordulhat.

3 ezer forinttól indul egy műszaki, biztonságtechnikai átvizsgálás
Bár a műszaki, biztonságtechnikai átvizsgálás magánszemélyek esetén csak öt évente kötelező, nem árt azonban minden fűtési szezont előtt szerelőt hívni. Nem tudhatjuk ugyanis, a rendszer használaton kívülisége milyen hatást gyakorol önmagára. Lehetnek ebből adódóan olyan meghibásodások, melyek csak a bekapcsolás után derülnek ki. Egy átlagos átvizsgálás 2,5-3 ezer forinttól indul, s a végső ár függ a helyszín távolságától, a berendezés típusától, elhelyezkedésétől és hozzáférhetőségétől, és nem utolsó sorban az esetlegesen feltárt hibák javításától is. Az rendszeresen karbantartott készülékek esetén viszont a tapasztalatok azt mutatják, a tulajdonosoknak csak ritkán kell mélyen a zsebükbe nyúlni.

 

Címkék:
fűtés, energia, gázszolgáltató, gázrobbanás, gázkazán, gázvezeték, fűtési szezon,