Lakótelepeket újítanak fel Baranyában

MTI2012. január 18. 16:32

Egy lakhatási és képzési modellprogram segítségével igyekeznek felzárkóztatni az elsősorban roma lakosságot két baranyai településen, Vajszlón és Komlón - közölték a program megvalósítására életre hívott konzorcium szereplői szerdán Pécsen, ahol aláírták az erről szóló megállapodást.

A leszakadó térségek felzárkóztatását célzó együttműködésben a Baranya Megyei Önkormányzat, a megyei kormányhivatal, Vajszló és Komló önkormányzata, valamint a pécsi Türr István Képző- és Kutatóintézet vesz részt.

A megállapodás előzménye, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága komplex lakhatási és képzési modellprogramot állított össze nemrégiben - derül ki a sajtómeghívóból. Ennek lényege, hogy elsősorban romák által lakott házak, lakások, mélyszegénységben élők lakókörnyezete, telepek felújítása valósulhat meg egy 410 millió forintos keretből.

A kísérleti jelleggel indított programban négy térség szerepel, Baranyából az Ormánság központja, Vajszló, valamint a Mecsekben meghúzódó egykori bányászváros, Komló. Az előkészítést és a megvalósítást a Türr István Képző- és Kutatóintézet feladata lesz.

Tiffán Zsolt, a baranyai közgyűlés elnöke az aláírást követően újságíróknak elmondta, a program elsősorban a lakhatási problémák megoldására lesz alkalmas, és a romaintegrációt, a társadalmi felzárkózást segítheti. Hozzátette: örömteli, hogy a 25 milliárd forintos, legalább tíz évre feladatot, egyúttal munkát adó Ős-Dráva program területét érinti ez a projekt is.

Címkék: