Egyre több munkahely engedi el az elvárt diplomát: akkora a baj, hogy mindenki lejjebb rakja a lécet?

Pénzcentrum2024. október 21. 18:44

Az Egyesült Államokban egyre több munkáltató törekszik arra, hogy a diplomakövetelmény eltörlésével szélesítse a potenciális munkavállalók körét, ám a gyakorlatban ez a változás még nem hozott áttörést. Bár a cégek igyekeznek a készségek és tapasztalatok alapján toborozni, a felvételi folyamatokban továbbra is előnyt élveznek a felsőfokú végzettséggel rendelkezők- írja a Business Insider.

A Harvard Kennedy School és a Burning Glass Institute közös kutatása szerint 2023-ban mindössze minden 700. új munkavállaló felvétele történt kizárólag készségek vagy tapasztalatok alapján, a formális végzettség figyelmen kívül hagyásával. David Deming, a Harvard Kennedy School professzora szerint "a cégek hitelt akarnak kapni azért, mert eltöröltek egy követelményt, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy végső soron megváltoztatják a felvételi eljárást".

A diplomakövetelmény fenntartása jelentős akadályt jelent sok álláskereső számára. A Népszámlálási Hivatal adatai szerint 2023-ban a 25 év feletti amerikaiaknak csupán 36%-a rendelkezett legalább alapfokú diplomával. Ranji McMillan, egy 42 éves Los Angeles-i álláskereső tapasztalatai jól szemléltetik ezt a problémát. Bár több mint egy évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkezik, a diplomakövetelmény miatt számos álláslehetőségből kizárva érzi magát.

Ha valaki azt mondja, hogy nem keres diplomát, akkor meg kell nézni, hogy mit akarnak tőled, mert úgy tűnik, hogy csak szar munkát adnak

- nyilatkozta McMillan a lapnak. A készségalapú toborzás előnyeit több kutatás is alátámasztja. A McKinsey & Company szerint a képességek alapján történő felvétel "ötször jobban előrejelzi", hogy valaki hogyan teljesít egy munkahelyen, mint az iskolai végzettség alapján történő felvétel. A Boston Consulting Group kutatása pedig arra mutatott rá, hogy a készségek alapján felvett munkavállalók általában ugyanolyan ütemben lépnek előre, mint a hagyományos módon felvettek, és átlagosan 9%-kal tovább maradnak a munkáltatónál.

Mona Mourshed, a Generation nonprofit szervezet vezérigazgatója szerint azonban "a munkáltatók túlnyomó többsége még nem tart ott, ahol a gyakorlatban" a készségalapú toborzás terén. A felvételi vezetők gyakran a kockázatminimalizálás jegyében választják a már bevált profilokat, és csak akkor nyitnak más jelöltek felé, ha "kétségbeesetten keresnek tehetséget".

Chris Hyams, az Indeed vezérigazgatója szerint sok munkáltató számára a diploma "a legkönnyebb és leglustább szűrő".

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ez a gyakorlat azonban gyakran rövidlátó, és értékes tehetségektől foszthatja meg a cégeket. Az elkövetkező években várhatóan tovább nő majd a magasabb képzettséget igénylő munkakörök aránya. Az amerikai oktatási minisztérium előrejelzése szerint 2027-re a munkahelyek 70%-a igényel majd középiskolán túli iskolai végzettséget vagy képzést. A Georgetown Egyetem kutatói úgy becsülik, hogy 2031-ben a munkahelyek 42%-a legalább alapfokú diplomát fog megkövetelni.

Bethlam Forsa, a Savvas Learning Company vezérigazgatója szerint gyakran szakadék tátong a diákok "munkára kész" készségei és a munkáltatók által keresett kompetenciák között. Forsa úgy véli, hogy a munkáltatóknak át kellene alakítaniuk értékelési módszereiket, hogy jobban felmérhessék az álláskeresők valódi képességeit.

Bár a Gartner kutatócég szerint a HR-vezetők 74%-a úgy véli, hogy a legtöbb munkáltató a tehetséggondozásban a készségekre helyezi át a hangsúlyt, a megkérdezettek közül csak körülbelül 40% számolt be arról, hogy szervezetükben olyan folyamatokat vezettek be, amelyek lehetővé teszik ennek megvalósulását.

Címkék:
egyetem, iskola, oktatás, állásinterjú, felsőfokú-végzettség, elhelyezkedés, legmagasabb iskolai végzettség,