Rendkívüli támogatásról döntöttek, rengeteg magyar szülőt érint: ennyi jár, így kell igényelni

Pénzcentrum2024. október 19. 09:02

Mint arról korábban beszámoltunk, sokáig csúszott a bölcsődei támogatás Magyarországon, most azonban újra elérhető, ráadásul emelkedett az igényelhető összeg is. A kisgyermekes szülők ismét benyújthatják kérelmüket a bölcsődei térítési díj támogatására, amelynek összege gyermekenként legfeljebb 50 ezer forintra, egyedülálló szülők esetében pedig 65 ezer forintra nőtt.

Szeptember 2-től ismételten elérhető a Magyar Államkincstár oldalán a bölcsődei támogatás igénylése, amely iránt hatalmas az érdeklődés: eddig már több mint 6500 kérelem érkezett be - jelentette be Koncz Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős államtitkára az InfoRádióban.

Az új támogatás több ponton eltér a korábbi rendszertől: nemcsak a támogatás összege növekedett (gyermekenként maximum 50 ezer forint, egyedülálló szülők esetében 65 ezer forint), de most már az önkormányzati bölcsődékben is igénybe vehető, ami azért jelentős, mert a férőhelyek több mint 80 százaléka önkormányzati fenntartású intézményekben található.

Koncz Zsófia kiemelte, 2010-ben még csak 32 500 bölcsődei férőhely volt, mostanra pedig már több mint 67 ezer férőhely áll rendelkezésre, és a fejlesztések folyamatosan zajlanak. A jelenlegi támogatási keret 5,5 milliárd forint, és a kérelem benyújtása mindössze 15 percet vesz igénybe. Az egyetlen feltétel, hogy a gyermek bölcsődébe járjon.

Címkék:
család, gyerekek, óvoda, forint, oktatás, támogatás, bölcsőde, milliárd, igénylés, szülők,