Itt már nincsen más lehetőség, ideáig fajult a tanárhelyzet: próbaper indítását tervezi a PDSZ

Népszava2024. október 11. 09:18

Bírósághoz fordul a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), miután több tankerületi központ sem fizette ki a tanárok által igényelt iskolakezdési támogatásokat, illetve elutasították a benyújtott kérelmeket – tudta meg a Népszava. 

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője szerint jogi álláspontjuk alapján az iskolakezdési támogatás – amely jelenleg 120 ezer forint – évente egyszer jár minden köznevelési jogviszonyban álló pedagógusnak, ha saját háztartásában iskolába járó gyermeket nevel. Az érintett támogatást a pedagógusok jogos juttatásának tartják, és ennek biztosítását követelik. Ugyanakkor, a Klebelsberg Központ (KK) állítja, hogy az iskolakezdési támogatás nem kötelező, hanem a munkáltatók által választható juttatás, amit a szakszervezet szerinti jogi értelmezés tévesen mutat be a pedagógusok számára. A KK hozzátette, hogy az elmúlt években sem nyújtották ezt a támogatást, ezzel szemben idén 32,2 százalékos béremelést kaptak a pedagógusok, és jövőre további 20 százalékos emelés várható.

Nagy Erzsébet azonban kiemelte, hogy a KK vádjai alaptalanok, mert a Magyar Államkincstár (MÁK) állásfoglalása is megerősíti a PDSZ jogi álláspontját. A MÁK szerint a köznevelési foglalkoztatottak jogosultak az iskolakezdési támogatásra a jogszabályi feltételek teljesülése esetén, azonban a köznevelés rendszerében erre külön forrás nincs elkülönítve. A probléma lényege tehát az, hogy a pedagógusok ugyan jogosultak lennének a támogatásra, ám a költségvetésben nem áll rendelkezésre erre külön keret, így a tankerületek nem tudják azt biztosítani.

A pedagógusok új életpályájáról szóló törvény, ismertebb nevén státusztörvény, végrehajtási rendelete valóban a munkáltató mérlegelési jogkörébe sorolja az illetményen kívüli juttatásokat, de az iskolakezdési támogatást külön paragrafus szabályozza, amely nem ad mérlegelési lehetőséget a munkáltatónak, hanem kimondja, hogy az érintett tanárok jogosultak rá. Több tankerület azonban továbbra sem biztosítja ezt a támogatást, mivel arra hivatkoznak, hogy a költségvetésükben nincs külön forrás erre a célra.

Címkék:
oktatás, juttatás, bérrendezés, tanárhiány, pedagógushiány,