Dominót indított el a mobiltelefonok korlátozása az iskolákban: újabb intézkedések jöhetnek

Pénzcentrum2024. október 11. 13:15

Az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok közös megállapodást kötött a gyermekek online biztonságának javítása érdekében. A megállapodás részeként közös munkacsoportot hoznak létre, amely a közösségi média fiatalokra gyakorolt hatását vizsgálja. Eközben a brit kormány szerint sikerült előrelépést elérni az iskolai okostelefon-használat korlátozásában, bár egyes szakértők szerint további intézkedésekre van szükség - tudósított a BBC.

Peter Kyle brit technológiai miniszter a BBC-nek nyilatkozva sikerként értékelte az iskolai okostelefon-használat korlátozására tett erőfeszítéseket. "Az iskolai okostelefonok használatáról szóló vitát megnyertük" - jelentette ki Kyle, hozzátéve, hogy az általa képviselt délkelet-angliai körzetben nincs tudomása olyan iskoláról, amely engedélyezné a készülékek szabad használatát a tanítási idő alatt.

A brit kormány nemrégiben iránymutatást adott ki az iskoláknak az okostelefon-használat korlátozására vonatkozóan, de nem vezetett be teljes tiltást. Az okostelefonmentes gyermekkor nevű kampánycsoport szerint azonban ennél határozottabb lépésekre lenne szükség. Clare Fernyhough, a szervezet társalapítója szerint "ez egy sürgős helyzet, amely azonnali kormányzati támogatást igényel".

Az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok közötti megállapodás részeként létrehozandó közös munkacsoport feladata lesz a bizonyítékok és szakértelem megosztása, valamint a közösségi média gyermekekre gyakorolt hatásának vizsgálata. Kyle szerint a megállapodás a két ország "történelmi partnerségét" arra használja fel, hogy "biztonságosabb online világot teremtsen a következő generáció számára".

A megállapodás céljai között szerepel a platformok nagyobb átláthatóságának előmozdítása és a digitális világ fiatalokra gyakorolt hatásainak jobb megértése, beleértve az olyan új technológiákat is, mint a generatív mesterséges intelligencia. Pete Etchells professzor a Bath Spa Egyetemről üdvözölte a kezdeményezést, hangsúlyozva, hogy "a fiatalokat a digitális világban való eligazodásukban támogató politikáknak és iránymutatásoknak szilárd bizonyítékokon kell alapulniuk".

A brit és amerikai kormányok azt is jelezték, hogy fokozott erőfeszítéseket várnak el a technológiai platformoktól a gyermekek védelme érdekében. Gina Raimondo amerikai kereskedelmi miniszter nyilatkozatában kiemelte, hogy az Egyesült Államok megteszi a szükséges lépéseket "brit partnereinkkel együtt, hogy megvédjük a gyermekek magánéletét, biztonságát és mentális egészségét".

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az Egyesült Királyság online biztonsági törvénye kötelezettségeket ró az online platformokra a gyermekek biztonságának védelmére, de ennek teljes körű végrehajtása még folyamatban van. Sonia Livingstone professzor, a Digital Futures for Children központ igazgatója szerint kulcsfontosságú lesz ezeknek a szabályoknak a betartatása, különösen az amerikai székhelyű vállalatok esetében.

A magyarországi mobiltelefon korlátozással mi is gyakran foglalkoztunk korábban, a téma hetente jelentkez videóblogunkba, a CashTag-be is bekerült:

 

Címkék:
okostelefon, gyermek, online, egyesült államok, gyermekvédelem, brit, gyermekek, amerikai,