Ezzel kevesen számolnak: több tízezres havi extrakiadás vár sok magyar szülőre ősztől

Pénzcentrum2024. október 10. 16:01

Egy korábbi felmérés szerint egy átlagos városi iskolában az alsótagozatosok háromnegyede, a felsősöknek pedig már a kilencven százaléka jár valamilyen különórára. Bár az elmúlt években az iskolákban egyre nagyobbá vált a leterheltség, sok szülő számára továbbra is prioritás, hogy gyermekük valamilyen különleges képzésben, például művészeti, zenei vagy sportfoglalkozáson vehessen részt. A Pénzcentrum legújabb cikkében ezúttal a zenei különórák világát és azok költségeit vettük górcső alá.

Korábbi cikkeinkben már számos külön foglalkozásról írtunk a Pénzcentrumon, legyen szó iskolai órák utáni matek korrepetálásról, vagy éppen különféle sportoktatási lehetőségekről. Egy másik cikkünkben pedig a borsos árú nemzetközi nyelvvizsgák mellett azt is megnéztük, mennyibe kerül manapság egy nyelvi felkészítő kurzus. Mostani írásunkban a zenei különórákat vesszük szemügyre: mennyibe kerül, ha a gyermek profi gitár-, zongora-, hegedű- vagy énekoktatásban szeretne részt venni? Ahogy a sportok és más művészeti tevékenységek, úgy a zenei oktatás is komoly anyagi megterhelést jelenthet a családi kasszára nézve, és nem árt előre tervezni, ha valaki hosszú távon szeretne minőségi képzésbe fektetni.

A K&H egy korábbi kutatása szerint a szülők nagy része úgy érzi, hogy lemarad a gyereke a többiektől, ha nem jár különórákra. Ugyanebben a kutatásban Lázár-Cseke Éva klinikai szakpszichológus elmondta, hogy a gyerek alkatától függ, hogy mi és hányszor való neki, véleménye szerint egyféle mozgásos tevékenység, illetve egy más jellegű különóra hasznos lehet. Szerinte, amikor egy szülő ma azt látja, hogy a gyereke nem csinál semmit, azaz látszólag unatkozik, akkor rendszerint igyekszik valami szórakozásról, így akár egy különóráról gondoskodni számára.

Ugyanakkor a KSH adatai szerint a magyar családok beiskoláztatáskor a legtöbbet ruhára és cipőre (32%), illetve tanszerekre (31%), majd iskolai étkezésre (21%) költenek. A magánórák (13%), illetve olyan kiegészítő dolgok, mint például a hangszerek, (3%) már csak ezután következnek. Mi most ennek ellenére megnéztük, mennyibe kerül a legnépszerűbb hangszerek oktatása itthon.

Gitár magánórák

A régimódi és a technikai platformok segítségét előszeretettel igénybe vevő olvasóink kedvéért igyekeztünk egyaránt hagyományos, vállalkozóként tanító zeneoktatók, és kevésbé formális keretek között tanító zenészek ajánlatai között válogatni. Egy hagyományosabb weboldalon például a következő, lényegretörő információkat sikerült megtudni egy gitároktató szolgáltatásairól:

  • Kiscsoportos órák (2-4 fő): 6 600 Ft / 50 perc
  • Egyéni órák (1 fő/óra): Egyedi ár

Itt ingyenes próbaórára nincs lehetőség.

Egy másik ilyen oldalon már bővebben is lehetett tájékozódni az árlistával kapcsolatban, igaz, itt a gitár mellett egyébként basszusgitár, fuvola és furulya oktatás is zajlik, mindegyik egységesen ugyanolyan díjszabások mellett:

Havi díj fizetése esetén:

  • 1 fő - heti egy óra (45 perc): 20 000 Ft/hó
  • 2-4 fő - heti egy óra (45 perc): 12 000 Ft/hó

Alkalmankénti fizetés esetén:

  • 1 fő - 45 perc: 6 000 Ft
  • Havi egy alkalmas tanfolyam: 1 fő - 1 x 90 perc: 12 000 Ft/hó 

Manapság egyébként egyre népszerűbbek az olyan szakemberkereső oldalak, ahová bárki feltölthet egy hirdetést arról, hogy miben jó, mit kínál és mennyi pénzért, ezután pedig már nincs más dolga az érdeklődőnek, mint a megadott elérhetőségeken felvenni a kapcsolatot az adott terület szakértőjével. Természetesen megtalálhatók itt gitároktatók is – itt a legolcsóbb szolgáltatás 3500 Ft/óra tarifán érhető el, a magántanárok többsége azonban jellemzőnek 6000 és 8750 Ft között bocsájtja áruba a tudását.

Zongora magánórák

A zongora az egyik legnépszerűbb hangszer világszerte, amelyet sokan választanak klasszikus és modern zenei stílusok tanulásához is. Azonban a zongoraoktatás költségei gyakran magasabbak, mint például a gitártanulásé. Ennek oka lehet a hangszer komplexitása, valamint az a tény, hogy a legtöbb tanár itt már komoly klasszikus zenei képzésben részesült, és ezt a tudását kamatoztatja. Rövid kutakodás után egy hagyományosabb weboldalon a következő, online oktatásra vonatkozó árszabásokat találtuk:

30 perces zongoraóra – 5 490 Ft

  • Személyre szabott kották
  • Ingyen letölthető anyagok
  • Heti 2x ajánlott

45 perces zongoraóra – 8 490 Ft

  • Kedvenc stílusodra szabva
  • Személyre szabott kották
  • Ingyen letölthető anyagok

60 perces zongoraóra – 9 990 Ft

  • Kedvenc stílusodra szabva
  • Személyre szabott kották
  • Ingyen letölthető anyagok

Ez nagyjából megegyezik azzal a skálával, amit egyéni hirdetőoldalakon is találhatunk. Ezek közül az egyik ajánlatait böngészve 5000 és 12 000 forint közötti árakkal találkozhatunk szinttől függően, igaz, ezek közül néhány személyes oktatást kínál, amelyet bizonyára sok diák a "tananyag" természetéből adódóan hasznosabbnak találhat.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hegedű magánórák

Sokan választják maguknak, vagy gyermeküknek a hegedűoktatást is, hiszen a zongorához hasonlóan a klasszikus zenei műveltség vonzereje sokakat motivál. Ugyanakkor a hegedűtanulás sem tartozik a legolcsóbb magánórák közé: a hangszer és a kiegészítők beszerzése, valamint a magánórák díja jelentős kiadást jelenthet, különösen, ha valaki komolyabb szinten szeretné elsajátítani a játékot. Ennek ellenére a hegedű népszerűsége töretlen. Egy klasszikusabb weboldalon a következő árszabással találkoztunk:

Egyéni órák esetén:

  • 38 800 Ft / hónap

Csoportos órák esetén:

  • 19 800 Ft / hónap

Amit kínál:

  • hetente 50 perces alkalmak
  • személyre szabott fejlesztés
  • ritmikai készségfejlesztő füzet
  • kottaolvasási alapok összefoglaló
  • passzív részvétel 1 szabadon választott órán
  • meglepetés ajándék

Míg a szakemberkereső oldalakon jellemzően 5000 forintos áron elérhető egyetlen óra. Ennél olcsóbb és drágább megoldások is léteznek, ez a szám feltétlenül az átlagnak mondható.

Ének magánórák

A külön énekleckék az egyik legnépszerűbbnek számítanak a zenei magánoktatásban, és bizony, ez is az egyik legköltségesebb. Alább egy budapesti székhelyű ének oktató árait lehet megtekinteni, ami bizony, sok szülőnek elsőre meghökkentően magas lehet:

  • énekóra (45 perc) – 8 000 Ft
  • duplaóra (90 perc) – 15 000 Ft
  • stúdiógyakorlat (egy dal felvétele, utómunka, professzionális késztermék, csak az énekiskola tanulóinak) 16.000 Ft
  • „A” – órabérlet (5 énekóra) – 35 000 Ft
  • „B” – stúdiós bérlet (5 énekóra + 1 stúdiógyakorlat) – 48 000 Ft

Lehetőség van rá, hogy másodmagaddal járj énekórára:

  • duettóra (55 perc) – 6 000 Ft/fő
  • „C” – duett bérlet (5 énekóra) – 25 000 Ft/fő
  • „D” – stúdiós duett bérlet (5 énekóra +1 stúdiógyakorlat/fő) – 39 000 Ft/fő
  • online énekóra (30 perc) – 6 000 Ft
  • Az „A”, és „C” bérletek az első órától számított 6 hétig, a „B” és „D” bérletek pedig az első órától számított 8 hétig felhasználhatók.

A szakemberkereső oldalakon egy fokkal barátibb a helyzet, ugyanakkor itt átlagosnak inkább már a 7000 ft körüli órák számítanak, de nem ritka a 10 000-12 000 forintos képzés sem. Természetesen a tananyag nehézségétől és a tanár képzettségétől függően ennél olcsóbb megoldások is léteznek.

Összességében érdemes lehet megfontolni mindenkinek ezeket a magánórákat, akár rövidebb távra is, hiszen a pszichológusok szerint a fejlődést alapvetően pozitív irányban befolyásolja egy ilyen közegben való részvétel. Amennyiben viszont a pénztárcánk nem enged meg egy újabb különórát, érdemes arra is felhívnunk a gyerek figyelmét, hogy az internet egy óriási tudástár és ha megtanítjuk őket okosan használni, akkor nagyon sok ismeret megszerezhető önállóan vagy akár felnőtt segítséggel.

Címkék:
gyerekek, iskola, oktatás, nyelvvizsga, sport, zene, diákok, különóra, szülők, családi költségvetés, korrepetáció,