Tovább nő a feszültség a magyar iskolákban: sok tanárnak járna támogatás, mégsem fogják megkapni

Pénzcentrum2024. október 3. 08:48

A pedagógusok iskolakezdési támogatásának kérdésében több szakszervezet, köztük a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Belügyminisztériumhoz fordult, miután sok tanár kérelmét elutasították - közölte a Telex.

Egy budapesti gimnázium pedagógusa nemrég levelet intézet az illetékes tankerületéhez az iskolakezdési támogatások ügyében, amelytől azt a választ kapta, hogy a támogatás megadása a munkáltató mérlegelési jogkörébe tartozik, de erre náluk nincs lehetőség. Korábban egyébként írtunk már erről a témáról, akkor még a tankerületek szerint azért nem kaphatták meg a pedagógusok a nekik járó pénzt, mert erre nem volt elegendő forrás. A törvény szerint az iskolakezdési támogatás a pedagógusoknak járna, akik iskoláskorú gyermeket nevelnek, ám a jogszabály pontatlansága miatt sok helyen nem biztosítják ezt. 

A vita alapja az, hogy a rendelet egyik paragrafusa szerint a támogatásra jogosultak a tanárok, míg egy másik részben a munkáltató mérlegelési jogáról esik szó. A tankerületek a munkáltató jogkörére hivatkozva utasítják el a támogatási kérelmeket, pénzhiányra hivatkozva. A szakszervezetek azonban állítják, hogy a munkáltatónak nem lenne lehetősége mérlegelni, mivel a rendelet egyértelműen meghatározza a jogosultság feltételeit.

A PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezete levélben fordult a Belügyminisztériumhoz, hogy tisztázzák a jogszabály értelmezését, és biztosítsák az iskolakezdési támogatás fedezetét minden pedagógus számára. A Klebelsberg Központ válasza szerint azonban a támogatás választható, nem kötelező, és a szakszervezetek félrevezetik a tanárokat az ügyben.

Címkék:
iskola, oktatás, pedagógus, gimnázium, pdsz,