Kész, vége! Ezekben a magyar iskolákban végleg megszűnnek az Erasmus-ösztöndíjak

Pénzcentrum2024. szeptember 24. 09:55

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája megerősítette, hogy 2023 szeptemberétől a modellváltó egyetemek diákjai számára megszűnt az Erasmus programban való részvétel lehetősége - számolt be róla az RTL Híradó.

Több korábban átalakított egyetem, úgy mint például a Corvinus, a Miskolci Egyetem és a Soproni Egyetem is visszaigazolta, hogy diákjaik az Erasmus helyett az állami Pannónia programmal folytathatják tanulmányaikat külföldön. A Magyarországon elérhető ösztöndíjakról korábban egy körképet is készítettünk.

A Pannonia Ösztöndíjjal a Corvinuson például ebben a tanévben 700 diák tanul külföldön, de a korábban elérhető partnerintézményeknek csupán 80 százaléka volt hajlandó együttműködni az új állami struktúrával.

A 21 magyarországi egyetem közül, amelyek az Erasmus-programban részt vettek, 18 egyetem szerződése hamarosan lejár. Ha nem sikerül új megállapodást kötni, a hallgatók és a kutatók is eleshetnek az Európai Uniós forrásoktól. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter már januárban elismerte, hogy a tárgyalások az Erasmus pénzekkel kapcsolatban megrekedtek.

Címkék:
egyetem, sopron, szerződés, erasmus, corvinus, közigazgatási és területfejlesztési minisztérium,