Áll a bál a mobiltelefonok iskolai betiltása körül: erre számíthatnak a magyar szülők

Pénzcentrum2024. szeptember 24. 09:23

A szűk többség támogatja a mobiltelefonok iskolai használatának a szabályozását, de azt nagyon kevesen hiszik, hogy ez megoldja a problémákat - írja a Népszava.

Miközben a magyarországi lakosság túlnyomó része (88 százaléka) inkább azzal ért egyet, hogy a különböző okoseszközök használatát be kellene építeni a gyerekek oktatásába, a többség mégis inkább egyetért az okoseszközök iskolai használatának rendeleti szintű korlátozásával – derült ki a Publicus Intézetnek a lap megbízásából készített friss, reprezentatív felmérésből.

A kutatás elmondja, a szeptember 1-jétől hatályos rendelet alapján, főszabály szerint a diákoknak a tanítási nap elején le kell adniuk telefonjaikat, a válaszadók 40 százaléka ezzel teljes mértékben, további 13 százalékuk inkább egyetért. A korlátozást abszolút elutasítók aránya 35 százalék, azoké pedig, akik inkább nem értenek egyet a rendelettel, 10 százalék.

A válaszadók többsége (65 százalék) szerint az egyik legnagyobb probléma a gyerekek okostelefon-használatával, hogy elvonja a figyelmüket más, fontosabb tevékenységektől, további 46 százalékuk szerint rossz hatással van a baráti, szociális kapcsolatokra, 45 százalékuk pedig úgy véli, hogy függőséget okoznak. 

Mit mondtak a Pénzcentrum olvasói?

A témával kapcsolatban a Pénzcentrumon is kérdeztük olvasóinkat, itt a válaszadóink közel kétharmada üdvözli a döntést, szerintük a telefon nem való az oktatási intézményekbe."Érdekes, hogy iskolai végzettség szerin óriási különbségeket nem tapasztaltunk, a legfeljebb általános iskolát végzettek 61,76 százaléka, a legmagasabb képzettséggel rendelkezők 55 százaléka ért egyet a döntéssel" - írtuk szeptember eljén.
 
 

Címkék:
oktatás, mobiltelefon, mobil, betiltás, tiltás, kitiltás,