Így szerez rengeteg magyar fiatal szakmát ingyen: ezek a lehetőségek maradtak az OKJ után

Pénzcentrum2024. szeptember 20. 09:16

Bár a korábban ismert OKJ-s rendszer évekkel ezelőtt megszűnt, továbbra is van lehetőség szakmatanulásra a középiskola elvégzése után is - írja az Eduline. A szakmatanulás az első két szakma esetében ingyenes. Az első szakma esetében a szakma megszerzéséig, második szakma esetén pedig legfeljebb három tanéven keresztül.

Amennyiben a diák megszerezte az érettségit, jelentkezhet olyan képzésekre, melyek során egy rövid ágazati alapoktatás keretében megismerkedik az adott ágazat sajátosságaival és alapismereteivel, majd szakirányú oktatásban elsajátítja a választott konkrét szakmát. Ebben az esetben az oktatás kizárólag a szakmai vizsgára való felkészítésből áll - írja a lap.

Az első kettő szakma megszerzése - ideértve az ahhoz kapcsolódó előkészítő évfolyamban, illetve a műhelyiskolában való részvételt is - az első szakmai vizsga befejezéséig, a második szakma esetén legfeljebb három tanéven keresztül ingyenes, valamint a szakképző intézményben szervezett szakmai képzéshez kapcsolódó első szakképesítés megszerzése az első képesítő vizsga befejezéséig ingyenes - írja a honlapján az Innovatív Képzéstámogató Központ. Az érettségi után megszerezhető alapszakmák 2023/24-es listája itt található, a 2024/25-ös kiadvány még nem jelent meg.

Címkék:
ingyenes, iskola, oktatás, szakma, munka, tanulás, ingyen, vizsga, képzés, szakmunka, szakmák, hivatás,