Sok pedagógusnak tartozik a tankerülete: úgy tűnik, esélyük sincs megkapni a nekik járó pénzt

Pénzcentrum2024. szeptember 18. 09:45

A 2024-es tanév harmadik hetébe lépve több tankerületi központ még mindig nem fizette ki a pedagógusok által igényelt iskolakezdési támogatásokat. Bár ez a juttatás béren kívüli támogatásként járna az iskoláskorú gyermeket nevelő dolgozóknak, több tankerületben nem áll rendelkezésre forrás a kifizetéshez.

A 2024-es tanév harmadik hete kezdődött el, de több tankerületi központ még mindig nem fizette ki a pedagógusok által igényelt iskolakezdési támogatásokat – számolt be róla a Népszava. Ez a juttatás a munkáltatók által biztosítható béren kívüli támogatásként járna azoknak a dolgozóknak, akik iskoláskorú gyermeket nevelnek. A támogatás összege a gyermekenkénti minimálbér 45%-a, ami jelenleg bruttó 120 060 forint, és tankönyvekre, tanszerekre, valamint ruházatra lehet felhasználni.

A pedagógusok számára az új pedagógus életpályatörvény – közismertebb nevén státusztörvény – tartalmazza ennek szabályozását. Azonban több tankerületben, például a Szombathelyi Tankerületi Központban, jelezték, hogy nincs elegendő pénz az ilyen jellegű támogatások kifizetésére. Sőt, néhány helyen még válaszra sem méltatták a pedagógusok kérelmeit, akik az iskolakezdési támogatást szerették volna igénybe venni.

A Szombathelyi Tankerületi Központ iskolaigazgatóknak írt levelében elmondta, hogy noha nagy számban érkeztek kérelmek a pedagógusoktól, a tankerületi központ költségvetésében nem áll rendelkezésre erre elkülönített forrás. Hangsúlyozták, hogy a béren kívüli juttatások a munkáltató mérlegelési jogkörébe tartoznak, és nem automatikusan járnak. Ha azonban a költségvetés lehetővé teszi, később tájékoztatják az érintetteket a támogatások benyújtásának lehetőségéről.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke elmondta, hogy a probléma nem egyedi, több pedagógus is jelezte hasonló tapasztalatait más tankerületekben. A Szombathelyi Tankerület legalább tájékoztatást adott, de más helyeken még ennyi sem történt. A PSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a tanévkezdés egy előre tervezhető időszak, így érthetetlen, hogy miért nem különítettek el megfelelő forrásokat a támogatásokra. Az idő szűkössége miatt azonban fontos lenne, hogy a pedagógusok minél előbb benyújtsák igényeiket, ugyanis szeptember 30-áig van erre lehetőség.

Címkék:
pedagógus, tanév, központ, pedagógushiány, pedagógusok, psz, pedagógusok szakszervezete, pedagógus béremelés, támogatások,