Nem csak Magyarország üzent hadat az iskolai mobilozásnak: kérdéses azonban, van-e értelme

Pénzcentrum2024. szeptember 3. 16:45

Az iskolai mobiltelefon-tilalmak hatékonysága világszerte vitatott téma. Bár egyre több ország és régió vezet be ilyen korlátozásokat, a szakértők szerint nincs elegendő bizonyíték arra, hogy ezek valóban eredményesek lennének - írja a CBC.

Marilyn Campbell, az ausztráliai Queensland University of Technology professzora a kérdéssel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy:

Nem tudjuk, hogy hasznos-e, és nem tudjuk, hogy káros-e. Nincs elég kutatásunk ahhoz, hogy az egyiket vagy a másikat meg tudjuk mondani.

A tilalmak formája és végrehajtása országonként és régiónként eltérő. Egyes helyeken teljes tiltás van érvényben, máshol csak az osztálytermekben korlátozzák a használatot. Néhány iskolában speciális tárolókat vagy mágneses zárral ellátott táskákat alkalmaznak.

Sachin Maharaj, az Ottawai Egyetem adjunktusa szerint a kevés rendelkezésre álló tanulmány alapján a telefonokat betiltó iskolákban általában javulnak a tanulmányi eredmények, különösen a korábban gyengébben teljesítő diákok esetében.

Az UNESCO 2023-ban világszerte felszólította az iskolákat a mobiltelefonok betiltására az osztálytermekben, hivatkozva a figyelemeltereléssel és a rosszabb tanulmányi teljesítménnyel kapcsolatos kutatásokra.

Kara Brisson-Boivin, a MediaSmarts kutatási igazgatója azonban óva int a tiltásoktól. Szerinte inkább az egészséges digitális médiaszokások tanítására kellene összpontosítani.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Őszintén szólva mindez irreális, és nagyon vegyes üzenetet küld az embereknek

- véli a szakértő.

A kutatók egyetértenek abban, hogy további vizsgálatokra van szükség a mobiltelefon-tilalmak hosszú távú hatásainak megértéséhez és a leghatékonyabb megközelítések azonosításához.

Címkék:
iskola, mobiltelefon, iskolakezdés, iskolak, korlátozás, korlátozások, szakértők,