Így csöngetnek be ma reggel: dráma van a magyar iskolákban, mi a megoldás?

Pénzcentrum2024. szeptember 2. 09:34

Több oktatási szegmensben is súlyos lehet a tanárhiány, ráadásul nem is lehet pontosan tudnbi, hogy honnan mennyi pedagógus hiányzik.

A rendszer szándékosan úgy van kitalálva, hogy ne is lehessen pontosan tudni, mennyi tanár hiányzik az oktatási rendszerből - mondta a 24.hu-nak Radó Péter oktatáskutató. A szakember rávilágított, hogy a pedagógus álláshelyeket már régen nem kötelező meghirdetni az erre rendszeresített kormányzati portálon, illetve megpályáztatni sem kell azokat - néhány éve ez még kötelező volt.

Radó Péter szerint leginkább az informatika-, a matematika-, az idegennyelvi és a természettudományos oktatásban lehet nagyobb a tanárhiány, és a helyettesítések sincsenek rendesen megszervezve.

Elképesztő mennyiségű órát tartanak meg helyettesítéssel vagy szakszerűtlen helyettesítéssel. A legtöbb helyettesítést nem fizetik ki, különösen, ha a helyettesítés szakszerűtlen. Ha pedig nem szakos pedagógus tartja meg az órát, akkor annak nincs semmilyen nyoma, mert csak annak a helyettesítésnek van nyoma, amit ki is fizetnek

- tette hozzá Radó Péter.

Címkék:
kötelező, pedagógus, pedagógus életpálya, reggel, tanárhiány, pedagógus-hiány, pedagógushiány, pedagógusok, pedagógus életpályamodell, pedagógus bértábla, pedagógusok szakszervezete,