Hivatalos, itt vannak a pótfelvételi ponthatárai: elképesztő követelmények a csúcsszakokon

Pénzcentrum2024. augusztus 29. 16:14

Kiderült, hány ponttal lehet bekerülni a pótfelvételizőknek a 2024 őszén induló egyetemi képzésekre - írja az Eduline.  

A 2024-es pótfelvételi eljárás során több mint 17 ezer jelentkező adta be kérelmét valamelyik magyar felsőoktatási intézmény képzésére. Ez a lehetőség azoknak állt rendelkezésére, akik az eredeti felvételi során nem nyertek felvételt egyetlen általuk megjelölt szakra sem, illetve azoknak, akik korábban nem jelentkeztek felsőoktatási képzésre.

A pótfelvételizők körében jelentős érdeklődés mutatkozott az állami ösztöndíjas képzések iránt, a jelentkezők 44 százaléka ilyen szakot jelölt meg első helyen. Az alapképzések bizonyultak a legnépszerűbbnek, a jelentkezők kétharmada választotta ezt a képzési formát. Emellett a mesterképzések iránt is számottevő volt az érdeklődés, a jelentkezők 15 százaléka célozta meg ezt a magasabb szintű oktatási formát.

A ponthatárok nyilvánosságra kerültek, és a felvi.hu weboldalon tekinthetők meg részletesen. Az érdeklődők tájékozódhatnak a legnépszerűbb szakok felvételi küszöbértékeiről, valamint azokról a képzésekről is, amelyekre alacsonyabb érettségi eredménnyel is be lehetett kerülni.

Az eredmények közlése többféle módon történik. Azok a jelentkezők, akik megadták mobiltelefonszámukat, SMS-ben is értesítést kapnak a felvételi eredményükről. Emellett az E-felvételi rendszerben is elérhetővé válnak az információk a közzétételt követően. A hivatalos felvételi határozat szeptember első napjaiban érkezik meg azokhoz, akik a pótfelvételi során nyertek felvételt valamely egyetemre. Ez a dokumentum az E-felvételi rendszer Hivatalos iratok menüpontjából lesz letölthető.

A pótfelvételi eljárás így lehetőséget biztosít azoknak, akik korábban nem, vagy nem sikeresen pályáztak felsőoktatási intézménybe, hogy mégis megkezdhessék tanulmányaikat a 2024-es tanévben.

A pótfelvételin is akadnak 400 fölötti ponthatárok

Ugyancsak az Eduline írta meg, hogy a meghirdetett képzések többsége önköltséges volt, ugyanakkor a legnépszerűbb szakokon is voltak állami ösztöndíjas férőhelyek, melyeknél ezúttal is magasak voltak a ponthatárok. A portál összeszedte, hogy milyen pontokkal lehetett bekerülni az öt legnépszerűbb alapképzésre a 2024-es pótfelvételin.

gazdálkodási és menedzsment

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

  • ELTE (ANK): 351
  • DE (ANK): 265
  • BGE (ANK): 274
  • Corvinus (ANK): 410

pszichológia

  • IBS (ANK, angol nyelven): 359
  • PTE (ANK, angol nyelven): 386

kereskedelem és marketing

  • ELTE (ANK): 372
  • ÓE (ANK): 275
  • PE (ANK): 264

mérnökinformatikus

  • BME (ANA): 340
  • SZTE (ANA): 425

nemzetközi gazdálkodás

  • ELTE (ANK): 398
  • BGE (ANK): 274
  • BME (ANK): 361

Iskolakezdés 2024 felmérés

A Pénzcentrum oldalán rendszeresen végzünk nagymintás felméréseket, a mostani a 2024/2025-ös tanév legégetőbb kérdéseire adhat választ: miből teremtik elő a magyar szülők a pénzt az iskolakezdésre, hol milyen tanárokból van a legnagyobb hiány, mi a véleményük az oktatás színvonaláról és vajon jut-e még pénz idén különórára? Ha nevelsz általános iskolás vagy középiskolás gyermeket, kérünk, szánj 5-10 percet a kérdőívünk kitöltésére, ezzel is segíted a munkánkat és hogy valós képet kapjunk az ország helyzetérről.

Címkék:
egyetem, felsőoktatás, felvételi, pótfelvételi, jelentkezés, eljárás, hivatal, felvétel, felvételi ponthatárok, egyetemista, jelentkezők, felvételizők,