Ez rengeteg magyar családi anyagi helyzetét változtathatja meg örökre: tényleg sok múlik rajta

Pénzcentrum2024. augusztus 29. 15:02

175 ezer példányban érkeztek meg a hazai iskolákba a pénzügyi tudatosság fejlesztését támogató Állampolgárok pénzügyei c. munkafüzetek a 8. és 12. évfolyamos diákok számára - olvasható a Pénziránytű Alapítvány sajtóközleményében. Emellett 520 ezer példányt rendeltek az iskolák a pénzügyi és gazdálkodási ismereteket is tartalmazó tankönyvekből és a pénzügyi fejezetekkel kiegészített munkafüzetekből. A pénzügyi műveltség fejlesztését célzó, 10 éve zajló munka eredményeit a PISA pénzügyi műveltség mérés is visszaigazolta.  

A jövő héten induló tanév egyik újdonsága, hogy már a 9. osztályos matematika tankönyv is tartalmaz önálló pénzügyi fejezetet. Emellett elkészültek az állampolgári ismeretek tantárgy pénzügyi fejezeteinek tanórai feldolgozását segítő Állampolgárok pénzügyei munkafüzetek interaktív tesztekkel és animációkkal színesített e-learning változatai a 8. és a 12. évfolyamok számára. A kiterjesztett valóság (AR) élményével kiegészített munkafüzeteket augusztus végén minden hazai iskolába ingyenesen eljuttatta a Pénziránytű Alapítvány.

Az általános iskolásoknak szóló Küldetések a pénz világában, valamint a középiskolások pénzügyi nevelését segítő Iránytű a pénzügyekhez tankönyvek idén is látványos kiterjesztett valóság megoldásokkal, összesen 38 ezer példányban és frissített multimédiás tartalommal kerülnek az iskolatáskákba. A középiskolai tankönyvet megújult e-learning tananyag támogatja.

A mindennapi pénzügyi fejezeteket tartalmazó általános iskolai, 3-8. osztályos matematika- és környezetismeret munkafüzetekből, a 9. osztályos matematika tankönyvből, valamint a 8. és 12. osztályosoknak készült Állampolgári ismeretek tankönyvekből pedig közel 490 ezer példányt rendeltek az iskolák a 2024/2025-ös tanévre.

Az alsó tagozatosok pénzügyi nevelését emellett az alapítvány ingyenes társasjátékai is támogatják. Az idősebb korosztályok számára pénzügyi személyiségtesztek, valamint megújult, digitális játékok állnak rendelkezésre.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Idén összesen mintegy 700 ezer kiadvány erősíti a diákok pénzügyi tudását. A 2016 óta a Magyar Nemzeti Bank támogatásából megvalósult tartalomfejlesztés nyomán eddig több mint 3,4 millió ingyenes könyv és munkafüzet segítette a pénzügyi kultúra iskolai fejlesztését. A munka eredményét a PISA 2022 pénzügyi műveltség mérés is visszaigazolta: a magyar 15 éves diákok 492 pontos eredménye jelentősen meghaladta a legutóbbi vizsgálatban résztvevő 20 ország 475 pontos átlagát.

Címkék:
digitális, ingyenes, pénzügyek, alapítvány, pénzügy, pénzügyi kultúra, diákok, pénzügyi nevelés, pénzügyi tudatosság,