Odacsapott a Belügyminisztérium: kirúgták az iskola igazgatóját, ahol nem akarták elvenni a mobilt a gyerekektől

Pénzcentrum/MTI2024. augusztus 28. 10:55

Egy jogszabályt be nem tartó, azzal nyíltan szembehelyezkedő vezető nem irányíthat állami intézményt - közölte a Belügyminisztérium.

Egy jogszabályt be nem tartó, azzal nyíltan szembehelyezkedő vezető nem irányíthat állami intézményt. A Belügyminisztérium 2024. augusztus 28-án azonnali hatállyal felmentette a Madách Imre Gimnázium igazgatóját.

Ahogy arról a Pénzcentrum is beszámolt, a Madách Imre Gimnázium már a tanév kezdete előtt közölte, nem veszik el a diákoktól az okostelefonokat és más okoseszközöket, ezek továbbra is használhatók a tanórákon, ha az intézmény igazgatója vagy egy pedagógus oktatási célból meghatározott időszakra engedélyezi azokat.

Szeretnénk mindenkit megnyugtatni, hogy a digitális eszközöket – (iskolai) laptop, mobiltelefonok – a tanítás előtt (a rendelet 5. §-át alkalmazva) nem vesszük el. Iskolánk pedagógiai célja a digitális kultúra helyes használatára való nevelés, nem pedig a tiltás. Bármelyik órán sor kerülhet az eszközök alkalmazására, így életszerűtlen lenne az állandó beadás-kivétel” - írta az iskola nevelőtestülete az intézmény honlapján.

A közelmúltban döntött a kormány az iskolai mobilhasználatról. A részletes szabályozást tartalmazó 245/2024. (VIII.8.) Korm. rendelet augusztus 8-án jelent meg a Magyar Közlönyben. A rendelet szerint az úgynevezett „használatban korlátozott tárgyakat” be lehet vinni az iskolába, de azokat a tanítás kezdete előtt, az intézmény házirendjében meghatározott módon le kell adni, és csak a tanítás végén vehetik vissza a diákok.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Madách Imre Gimnázium igazgatóját a Belügyminisztérium augusztus 28-án friss közlés szerint azonnali hatállyal felmentette.

A szülők sem mind értenek egyet a szigorral

A Pénzcentrum friss kutatásából kiderült, hogy a korcsoportok növekedésével egyre megengedőbbek a szülők a diákok mobiltelefon iskolai használatával kapcsolatban. Azonban a válaszadók túlnyomó többsége, közel 40%-a még így is inkább úgy véli, hogy reggel el kéne venni a telefont a fiataloktól, mert az oktatás során csak zavaró a jelenléte. A felmérésünk részletes eredményei itt olvashatók.

Iskolakezdés 2024 felmérés

A Pénzcentrum oldalán rendszeresen végzünk nagymintás felméréseket, a mostani a 2024/2025-ös tanév legégetőbb kérdéseire adhat választ: miből teremtik elő a magyar szülők a pénzt az iskolakezdésre, hol milyen tanárokból van a legnagyobb hiány, mi a véleményük az oktatás színvonaláról és vajon jut-e még pénz idén különórára? Ha nevelsz általános iskolás vagy középiskolás gyermeket, kérünk, szánj 5-10 percet a kérdőívünk kitöltésére, ezzel is segíted a munkánkat és hogy valós képet kapjunk az ország helyzetérről.

Címkék:
iskola, oktatás, mobiltelefon, tanév, gimnázium, mobil, tanítás, belügyminisztérium, rendelet, augusztus, intézmény,