Mélyen a zsebükbe nyúlhatnak a magyar szülők ősszel: az osztrákok, csehek, hollandok is jobb helyzetben vannak

Pénzcentrum2024. augusztus 28. 20:32

Szeptember 2-án, hétfőn több mint 1 millió 900 ezer iskoláskorú gyermeknek csengettek be a 2024/2025-ös tanévre Magyarországon. Az iskolakezdés a családi kasszákat is érinti: a tanszerek 7% körül, a gyerekruhák 2-4% között, míg a gyerekcipők 2% körül drágultak tavaly júliushoz képest - írja az Oeconomus. Ugyanakkor pozitív fejlemény, miszerint 2023-hoz képest jelentősen lassult az idei tanévkezdésre az egyes iskolai felszerelések és szolgáltatások inflációja.

Egy hazai 2024-es felmérés eredményei szerint az emelkedő költségek ellenére idén összességében valamivel kisebb tehernek érzik a családok a tanévkezdést. Kitekintve az Európai Unióra, az iskolakezdéshez szükséges papír- és rajzeszközök, illetve a gyermekruhák, gyermekcipők átlagosan 2,0-2,5% között drágultak az EU átlagában idén júliusban egy év alatt. Magyarország a gyerekruhák és -cipők tekintetében a középmezőnyben, míg papír- és rajzeszközök esetében az EU-s inflációs rangsor elején helyezkedett el.

Loading...

Iskolakezdés 2024 felmérés

A Pénzcentrum oldalán rendszeresen végzünk nagymintás felméréseket, a mostani a 2024/2025-ös tanév legégetőbb kérdéseire adhat választ: miből teremtik elő a magyar szülők a pénzt az iskolakezdésre, hol milyen tanárokból van a legnagyobb hiány, mi a véleményük az oktatás színvonaláról és vajon jut-e még pénz idén különórára? Ha nevelsz általános iskolás vagy középiskolás gyermeket, kérünk, szánj 5-10 percet a kérdőívünk kitöltésére, ezzel is segíted a munkánkat és hogy valós képet kapjunk az ország helyzetérről.

Címkék:
kiadás, gyerek, iskola, oktatás, felmérés, iskolakezdés, diák, szülő, suli, költség, költségek, családok, szülők, sulikezdés, diűkok,