Hivatalos: megjelent a 2024/2025-ös szakképzési tanév rendje, itt vannak a legfontosabb dátumok

Pénzcentrum2024. augusztus 28. 16:33

A Magyar Közlönyben megjelent jogszabály értelmében az első tanítási nap 2024. szeptember 2-a, az utolsó pedig 2025. június 13-a lesz a szakképzésben. Az évközi szünetek és az érettségi vizsgák időpontjai azonosak a köznevelési tanév rendjével - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium.

Az idei már a második tanév lesz, hogy önálló jogszabály határozza meg a tanév rendjét a szakképzésben. A közneveléstől eltérően a szakképzésben tanulók duális képzésben részvétele és a nyári szakmai gyakorlatuk indokolja az eltérő szakképzési naptár kialakítását. A szakképzésben a 2024/2025-ös tanévben a tanítási év 2024. szeptember 2-től (hétfőtől) 2025. június 13-ig (péntekig), az utolsó évfolyamon 2025. május 2-ig (péntekig) tart. Ami a tanévközi szüneteket illeti, az őszi szünet 2024. október 28-tól (hétfő) 2024. október 31-ig (csütörtök), a téli szünet 2024. december 23-tól (hétfőtől) 2025. január 3-ig (péntekig), a tavaszi szünet pedig 2025. április 17-től(csütörtöktől) 2024. április 25-ig (péntekig) tart.

A tanítási év a szünetek figyelembevételével 176 tanítási napot jelent majd, melyen felül az oktatói testület négy munkanapot tanítás nélküli munkanapként használhat fel, amelyből egy tanítás nélküli munkanap programjáról a diákönkormányzat jogosult dönteni, egy tanítás nélküli munkanap pedig kizárólag pályaorientációs célra használható fel.

A tanítási év első féléve 2024. január 17-éig tart. A rendelet értelmében az előrehozott érettségi vizsgát tevő 12. évfolyamos technikumi szakmai oktatásban részt vevő tanulók közismereti oktatása május 2-án lezárul, és az így felszabadult időkeret a továbbiakban az érettségire történő egyéni vagy csoportos felkészülést szolgálja. Varga-Bajusz Veronika, felsőoktatásért, szak-és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkár elmondta:

Az új szakképzési rendszerben keresletorientált, korszerű oktatást kapnak a tanulók, folyamatosan emelkednek az oktatói bérek és nő a szakképzésbe jelentkezők száma. 2024-ben is a legtöbben a technikumokat választották az általános iskola nyolcadik osztályát követően. Az a tény, hogy manapság tízből hat fiatal választja a szakképzést, annak is köszönhető, hogy a 2020-ban megújult szakképzési rendszer jobban felkészít a munkaerőpiaci igényekre, ösztöndíjakkal támogatja a fiatalokat. A szakképzési tanév rendje ezen gyakorlatorientált szakképzési igényekhez is megfelelő kereteket biztosít.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Iskolakezdés 2024 felmérés

A Pénzcentrum oldalán rendszeresen végzünk nagymintás felméréseket, a mostani a 2024/2025-ös tanév legégetőbb kérdéseire adhat választ: miből teremtik elő a magyar szülők a pénzt az iskolakezdésre, hol milyen tanárokból van a legnagyobb hiány, mi a véleményük az oktatás színvonaláról és vajon jut-e még pénz idén különórára? Ha nevelsz általános iskolás vagy középiskolás gyermeket, kérünk, szánj 5-10 percet a kérdőívünk kitöltésére, ezzel is segíted a munkánkat és hogy valós képet kapjunk az ország helyzetérről.

 

Címkék:
iskola, oktatás, érettségi, tanév, szünet, iskolakezdés, diák, tanévkezdés, tanuló, szakképzés, tanítás, suli, tanulók, sulikezdés, tanév rendje,