Egyre több a horrorsztori a BME-s gólyatáborokról: itatás, vetkőztetés, erőszak - ez lenne a hagyomány?

Pénzcentrum2024. augusztus 24. 10:28

Idén a BME VIK gólyatáborában történt botrányos események borzolják a kedélyeket még a 2024/2025-ös tanév megkezdése előtt. Nem elég, hogy a szervezők előzetesen kitiltották a táborból az óvszereket, a gólyáknak érkezéskor megalázó feladatokat adtak, korlátozták őket a szükségleteik ellátásában. A BME azóta felállított egy munkacsoportot, mely új, egységes szabályozást készít, hogy megelőzze, illetve megakadályozza a visszaélések lehetőségét a jövőben. A gólyatábor botrány kapcsán sorra látnak napvilágot különböző horrorsztorik más táborokból, előző évekből is. Ezek alapján nem ritkán túlmentek a megalázás határain is.

A TikTokon jelent meg a Zsanett Barta Architects videója, melyben elképesztő történetet hallani arról, hogy korábban milyen feladatok zajlottak a BME építészkarán. Bár a botrányos gólyatábor idén a villamosmérnöki és informatikai kart érinti, úgy tűnik, vannak karokon átívelő HÖK-ös hagyományok. Az InfoRádióban a HÖOK kommunikációs vezetője az eset kapcsán azt mondta: fennmaradtak bizonyos hagyományok, amelyek "nem férnek bele". A megalázás hagyományától úgy tűnik nehéz szabadulni.

A TikTok-videóban itatásról, megalázásról, vetkőztetésről, személyiségi jogok megsértéséről van szó, melyek sok esetben az erőszak határát súrolják. Ez a beszámoló egy korábbi BME építészkari táborról szól, ez alapján úgy tűnik, sok karról és más egyetemekről is elő lehetne állni hasonló horrorsztorikkal.

Friss! Megszólalt a BME oktatási rektorhelyettese

Cikkünk megjelenését követően Bihari Péter, a BME oktatási rektorhelyettese, a gólyatáborokat vizsgáló munkacsoport vezetője eljutatta lapunknak nyilatkozatát az eset kapcsán, melyet változtatás nélkül közlünk:

"Megdöbbenéssel és sajnálattal értesültem Barta Zsanett beszámolójáról. A BME eddig is elítélt és elfogadhatatlannak tartott mindenféle bántalmazó, méltóságot sértő viselkedést és intézkedést. 
Ahogy erről korábban tájékoztatást adtunk, megkezdte munkáját a BME munkacsoportja, amely minden hozzá beérkező bejelentést kivizsgál. Ennek érdekében belső kommunikációs csatornát nyitottunk, amelyre már számos hallgatói levél érkezett.

Lényeges az is, hogy a BME jövő évtől új modell szerint, központilag szervezi a gólyatábort. A rendezvény alapelveit, fókuszpontjait az új szabályok határozzák meg, hogy valóban egy teljeskörűen biztonságos, a hallgatóknak jó élményt adó eseményen vehessenek részt a diákok"

- közölte lapunkkal.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem ez volt az egyetlen horrorsztori

A mostani botrány kapcsán sorra látnak napvilágok a hosszú évekre visszamenő beszámolók. Ezek alapján legalább a 2000-es évek eleje óta "hagyomány", hogy a diákokra a tábor első néhány napján különböző kellemetlen megpróbáltatások várnak - írta az Eduline.

A diákok megalázása, kiszolgáltatott helyzetbe hozása számos jogsérelmet is megvalósíthat,  azonban fontos látni, hogy itt nem pusztán a hivatkozható jogszabályok megjelölése jelenthet megoldást, hanem az, ha a gyerekeket, fiatal felnőtteket körülvevő felnőttek is felelős módon tekintenek az ilyen esetekre. Tehát nem néznek félre évente egyszer, nem bagatellizálják el, nem tesznek úgy, mintha nem történt volna meg

- mondta el Rácz Dominika, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány jogásza az Eduline-nak, majd hozzátette, hogy ahhoz, hogy egy ilyen, egyébként a fiatalok számára fontos esemény mindenki számára biztonságos módon megvalósulhasson, közösen létrehozott szabályokra (pl. házirend, SZMSZ-ben rögzített alapelvek) van szükség, ami könnyen érthetővé teszi a szervezők felelősségét, és a résztvevők jogait, lehetőségeit is.

Iskolakezdés 2024 felmérés

A Pénzcentrum oldalán rendszeresen végzünk nagymintás felméréseket, a mostani a 2024/2025-ös tanév legégetőbb kérdéseire adhat választ: miből teremtik elő a magyar szülők a pénzt az iskolakezdésre, hol milyen tanárokból van a legnagyobb hiány, mi a véleményük az oktatás színvonaláról és vajon jut-e még pénz idén különórára? Ha nevelsz általános iskolás vagy középiskolás gyermeket, kérünk, szánj 5-10 percet a kérdőívünk kitöltésére, ezzel is segíted a munkánkat és hogy valós képet kapjunk az ország helyzetérről.

Címkék:
egyetem, oktatás, felsőoktatás, diák, diákok, bme, tiktok, gólyatábor, hagyományőrzés, gólya,