Ezt szinte minden magyar szülő elrontja iskolakezdéskor: a gyerek egészsége a tét, ez tényleg nem játék

Pénzcentrum2024. augusztus 23. 17:44

A nyári szünet végéhez közeledve sok szülő szembesül azzal a nem kis kihívással, hogy gyermeke alvási szokásait vissza kell állítania az iskolakezdésre. Szakértők szerint ez kulcsfontosságú a gyerekek jólléte szempontjából.  

Andrea Grace gyermek- és babaalvási tanácsadó hangsúlyozza: "A nyári szünetben az alvási rutinok lazábbak lehetnek, és ez teljesen rendben van, amíg eleget alszanak. De amikor a gyerekek visszatérnek az iskolába, és a napjaik strukturáltabbá válnak, akkor a lefekvési időnek is rendszeresnek és strukturáltabbnak kell lennie".

Lisa Artis, a The Sleep Charity vezérigazgató-helyettese azt javasolja, hogy a szülők már az iskolakezdés előtti hetekben kezdjék el kialakítani az új lefekvési rutint. Szerinte apró, fokozatos változtatásokkal könnyebben visszaállítható az egészséges alvási ritmus - írja az Independent.

A szakértők több gyakorlati tanácsot is adnak. Javasolják, hogy a lefekvési időt naponta 15 perccel korábbra tegyük, amíg el nem érjük a kívánt időpontot. Emellett fontos az ébredési idő fokozatos előrehozása is. A szabadtéri tevékenységek és a napfény jótékony hatással vannak az alvásra, de az iskolakezdés előtt érdemes korábban befejezni ezeket.

Kiemelten fontos a képernyőhasználat korlátozása lefekvés előtt. Grace szerint "minden képernyőt legalább fél órával lefekvés előtt ki kell kapcsolni, és a tévék és számítógépek ne legyenek a gyerekek hálószobájában".

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az étkezésre is oda kell figyelni - kerülendők a szénsavas üdítők, energiaitalok és más élénkítő hatású ételek lefekvés előtt. A szakértők hangsúlyozzák a rendszeres lefekvési rutin fontosságát, amely segít a gyerekeknek ellazulni és felkészülni az alvásra.

Iskolakezdés 2024 felmérés

A Pénzcentrum oldalán rendszeresen végzünk nagymintás felméréseket, a mostani a 2024/2025-ös tanév legégetőbb kérdéseire adhat választ: miből teremtik elő a magyar szülők a pénzt az iskolakezdésre, hol milyen tanárokból van a legnagyobb hiány, mi a véleményük az oktatás színvonaláról és vajon jut-e még pénz idén különórára? Ha nevelsz általános iskolás vagy középiskolás gyermeket, kérünk, szánj 5-10 percet a kérdőívünk kitöltésére, ezzel is segíted a munkánkat és hogy valós képet kapjunk az ország helyzetérről.

Címkék:
gyerekek, nyári szünet, nyár, szünet, iskolakezdés, alvás, szülő, alvászavar, szakértők, alváshiány,