Elképesztő döntés, mesterséges intelligenciával helyettesítenék a tanárokat: sokaknak ugorhat a munkája?

Pénzcentrum2024. augusztus 23. 16:17

A londoni David Game College úttörő lépésre szánta el magát: jövőre lehetővé teszi 15 év körüli diákjainak, hogy mesterséges intelligencia (AI) eszközöket használjanak a szabványosított vizsgákra való felkészüléshez. A kezdeményezés célja, hogy segítse mind a lemaradó, mind a kiemelkedő tanulókat.  

John Dalton, az intézmény társigazgatója a Business Insidernek nyilatkozva kiemelte: "A diákok óriási hasznát veszik majd a mesterséges intelligenciával működő adaptív tanulásnak, amely lehetővé teszi, hogy minden diák a saját tempójában tanuljon, ahelyett, hogy egy osztállyal kellene lépést tartania."

A projekt azonban nem csak pozitív visszhangot keltett. Kritikusok szerint az AI nem helyettesítheti teljes mértékben az emberi tanárokat. Hadida Grabow, a Higher oktatási tanácsadó cég igazgatója hangsúlyozta: "Nem látunk semmit, ami helyettesíthetne egy minőségi pedagógust."

A kísérleti program keretében a diákok három teljes munkaidős tanulási coach támogatását is megkapják. Dalton szerint a rendszer célja nem a diákok megítélése, hanem egy biztonságos tanulási környezet megteremtése, ahol mindenki saját tempójában haladhat.

Az AI oktatási célú alkalmazása nem újdonság. A Harvardon és egyes szilícium-völgyi magániskolákban már bevezettek hasonló megoldásokat. Ugyanakkor a technológia korlátai, például a ChatGPT-hez hasonló eszközök "hallucinációs" hajlama, aggodalomra adnak okot - írta a futurism.com.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Iskolakezdés 2024 felmérés

A Pénzcentrum oldalán rendszeresen végzünk nagymintás felméréseket, a mostani a 2024/2025-ös tanév legégetőbb kérdéseire adhat választ: miből teremtik elő a magyar szülők a pénzt az iskolakezdésre, hol milyen tanárokból van a legnagyobb hiány, mi a véleményük az oktatás színvonaláról és vajon jut-e még pénz idén különórára? Ha nevelsz általános iskolás vagy középiskolás gyermeket, kérünk, szánj 5-10 percet a kérdőívünk kitöltésére, ezzel is segíted a munkánkat és hogy valós képet kapjunk az ország helyzetérről.

Címkék:
oktatás, tanár, pedagógus, london, diákok, vizsga, mesterséges intelligencia, felkészülés, mesterséges,