Dagad a botrány a BME gólyatábora körül: súlyosat lépett az egyetem

MTI2024. augusztus 23. 15:32

Megkezdte munkáját a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) munkacsoportja, amely felülvizsgálja a felsőoktatási intézmény gólyatáborainak szabályozását - közölte az egyetem pénteken.

A tájékoztatás szerint a testület Bihari Péter oktatási rektorhelyettes vezetésével és a hallgatók, valamint a gólyatáborok szervezésben részt vevő valamennyi érintett terület munkatársainak bevonásával csütörtökön tartotta meg első ülését.

A munkacsoport új, egységes szabályozást készít, hogy megelőzze, illetve megakadályozza a visszaélések lehetőségét - írták, hozzátéve: az új szabályozás középpontjában a biztonság, a közösségépítés és az elfogadás lesz. Közölték: a munkacsoport minden beérkező bejelentést kivizsgál, ennek érdekében belső kommunikációs csatornát nyit.

A BME a jövő évtől új modell szerint, központilag szervezi a gólyatábort - közölték. Hozzátették: a rendezvény alapelveit, fókuszpontjait az új szabályok határozzák meg, hogy egy "teljeskörűen biztonságos, a hallgatóknak jó élményt adó eseményen" vehessenek részt a diákok.

"Fontos, hogy a tervezett esemény építsen az eddigi rendezvények értékeire, de a megújulás része a szemléletváltás annak érdekében, hogy az esemény egyetemkezdő fesztiválként támogassa a közösségépítést, segítse a középiskola és az egyetem közötti átmenetet, és megalapozza a sikeres egyetemi tanulmányokat" - írta közleményében az egyetem.

Kitértek arra is, hogy a táborban jelen lesz az egyetem támogató, segítő szolgálata is pszichológusokkal, mentálhigiénés és beilleszkedést támogató tanácsadást is nyújtva. Jelezték továbbá, hogy a BME továbbfejleszti a hallgatókat támogató szolgáltatásokat, amelynek pszichológus munkatársaihoz év közben is bármikor fordulhatnak nehézségeikkel, problémáikkal a hallgatók.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának augusztus 14. és 17. között megrendezett bodajki gólyatáborában sajtóhírek szerint megalázó módon bántak a leendő elsőéves hallgatókkal.

Botrány a gólyatáborban

Az idei BME-s gólyatábor már annak megrendezése előtt botrány kavart azzal, hogy a szervezők betiltották az óvszert a táborban. A lépést azzal indokolták, hogy a szigorúbb szabályokkal biztosítani tudják azt, hogy minden gólya biztonságosan tudjon kikapcsolódni. Ennek ellenére biztonságos kikapcsolódás helyett megaláztatásban volt részük a gólyáknak - az Eduline értesülései szerint a gólyák arról számoltak be, hogy többek között:

  • tűző napon gyalogoltatták a gólyákat a táborba egy órán keresztül,
  • a gurulós bőröndöket is csak kézben cipelhették,
  • első este csak későn kaptak enni,
  • kipakoltatták a táskáikat,
  • elvették a gyógyszereiket,
  • stoperral mérték a mosdózási időt,
  • csak perceket kaptak arra, hogy megegyék az ebédjüket,
  • éjjel nem mehettek ki WC-re.

Címkék:
BOTRÁNY, egyetem, bme, egyetemisták, egyetemek, gólyatábor,