Ez nem semmi: megint a legjobbak közé került ez a budapesti egyetem

MTI2024. augusztus 17. 11:03

Előrelépett az Academic Ranking of World Universities (ARWU) nevű, leginkább Sanghaj-listaként ismert egyetemi világrangsorban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) - közölte az intézmény.

A közlemény szerint erre a listára a világ ezer legjobb felsőoktatási intézménye került fel. A tavalyi 901-1000. helyezés után egy szinttel feljebb, a 801-900. helyre került a BME. A régiós versenytársak közül ugyanebben a kategóriában van, például, a prágai műszaki egyetem (CVUT), a varsói műszaki egyetem (PW) pedig eggyel hátrébb - fűzték hozzá.

A Műegyetem előrelépése jelentős részben egykori hallgatója, Krausz Ferenc fizikus Nobel-díjának köszönhető, a "Nobel-díjas és Fields-érmes alumni" indikátor pontszáma ugyanis a tavalyi 9,1-ről 16,4-re ugrott - írták a közleményben.
A 2023-as szakterületi rangsorban a BME különösen a matematikai és a gépészmérnöki területen teljesített jól, előbbiben a 201-300., utóbbiban egyedüli magyar egyetemként a 301-400. helyre sorolták.

Iskolakezdés 2024 felmérés

A Pénzcentrum oldalán rendszeresen végzünk nagymintás felméréseket, a mostani a 2024/2025-ös tanév legégetőbb kérdéseire adhat választ: miből teremtik elő a magyar szülők a pénzt az iskolakezdésre, hol milyen tanárokból van a legnagyobb hiány, mi a véleményük az oktatás színvonaláról és vajon jut-e még pénz idén különórára? Ha nevelsz általános iskolás vagy középiskolás gyermeket, kérünk, szánj 5-10 percet a kérdőívünk kitöltésére, ezzel is segíted a munkánkat, és azt, hogy valós képet kapjunk az ország helyzetéről.

Címkék:
egyetem, oktatás, magyar, rangsor, bme, egyetemista, egyetemisták, egyetemek, műszaki, egyetem főiskola,