Fontos bejelentést tett a felvételiről az Oktatási Hivatal: ennyien kell, hogy várjanak még a végeredményre

MTI2024. augusztus 16. 19:33

A szeptemberben induló képzések pótfelvételi eljárásában több mint 17 ezren vettek részt, a felvételi döntés augusztus 29-én várható - közölte az Oktatási Hivatal.

A tájékoztatás szerint a pótfelételire jelentkezők 74 százaléka az alapképzést, 15 százaléka pedig a mesterképzést jelölte meg. Az állami ösztöndíjas képzésekre - a tavalyi évhez hasonlóan - a felvételizők 44 százaléka adta be jelentkezését. Tovább erősödtek az egyházi intézmények, a jelentkezők 23 százaléka választott egyházi fenntartású intézményt - ismertették.

A pótfelvételi eljárás során a legnépszerűbb a pedagógusképzés volt: több mint 4700-an jelentkeztek a területhez tartozó szakokra - emelték ki. Hangsúlyozták, hogy a nemzetgazdaság szempontjából kiemelt szakok - műszaki, természettudományi, agrár, orvos-egészségtudományi vagy informatikai - egyikét a jelentkezők 65 százaléka választotta.

Ismertették, pótfelvételit idén 32 egyetemen és főiskolán nyújthattak be a jelentkezők az agrár, a hitéleti, az informatikai, a műszaki, az orvos- és egészségtudományi, a pedagógusképzés, a sporttudományi és a természettudományi képzési területek bizonyos szakjaira, állami ösztöndíjas formában.

A pótfelvételi során egy intézmény egy szakjára lehetett jelentkezni, ugyanazon szak állami ösztöndíjas és önköltséges formája egynek számít - emlékeztetett az Oktatási Hivatal.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Iskolakezdés 2024 felmérés

A Pénzcentrumon rendszeresen végzünk nagymintás felméréseket, a mostani a 2024/2025-ös tanév legégetőbb kérdéseire adhat választ: miből teremtik elő a magyar szülők a pénzt az iskolakezdésre, hol milyen tanárokból van a legnagyobb hiány, mi a véleményük az oktatás színvonaláról és vajon jut-e még pénz idén különórára? Ha nevelsz általános iskolás vagy középiskolás gyermeket, kérünk, szánj 5-10 percet a kérdőívünk kitöltésére, ezzel is segíted a munkánkat és hogy valós képet kapjunk az ország helyzetérről.

Címkék:
orvos, oktatás, felsőoktatás, pótfelvételi, hivatal, állami, államtitkár, jelentkezők, műszaki,