Nem olcsó mulatság már az érettségi: mélyen a zsebébe nyúlhat, aki idén vizsgázna

Pénzcentrum2024. augusztus 14. 09:51

Az érettségi bizonyítvány megszerzése ingyenes, amíg fennáll a tanulói jogviszont, utána viszont súlyos tízezreket kell befizetni tantárgyanként - írja az Eduline. Ha valaki még az ősszel szeretne érettségit tenni, szeptember 5-ig adhatja be a jelentkezését. Ha már nem rendelkezik valaki tanulói jogviszonnyal, akkor az érvényes érettségi vizsgára való jelentkezés egyik feltétele a vizsgadíj befizetése és annak igazolásának bemutatása.

A középszintű érettségi vizsgáért az adott évre érvényes kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) 15%-ának megfelelő összeget kell kifizetni. Emelt szintű érettségi vizsga esetében azonban már az adott évre érvényes kötelező legkisebb munkabér 25%-ának megfelelő, ezer forintra kerekített összeget kell fizetnie az Oktatási Hivatal számára - írja a lap. Így tantárgyanként középszinten 40 ezer, emelt szinten 67 ezer forintot kell befizetni.

Amennyiben a középszintű jelentkezést egy középiskolában nyújtja be a vizsgázó, akkor a vizsgadíjat az intézményben kell befizetnie. Emelt szintű vizsgajelentkezés esetén viszont minden esetben az Oktatási Hivatalnak kell befizetni az összeget.

Címkék:
iskola, oktatás, érettségi, felvételi, tanév, diák, diákok, vizsga, jogviszony, érettségizők, érettségi vizsga, 2024,