Akár 125 ezer forintos ösztöndíj járhat ezen a szakon a tanulóknak: a jó jegy sem feltétel

Pénzcentrum2024. augusztus 14. 17:32

A Magyar Közlöny 2024. évi 78. számában megjelent egy rendeletmódosítás, amely nemcsak a megújult bölcsődei támogatás kiírásának ágyazott meg, hanem egy új ösztöndíjnak is - vette észre a Pénzcentrum. Ez az ösztöndíj azoknak járhat, akik kisgyermeknevelőnek tanulnak és a bölcsődei ellátásban helyezkednek el, amikor elvégezték a technikumot, főiskolát. Mutatjuk a részleteket.

Ahogy arról beszámoltunk, megjelent A Kormány 202/2024. (VII. 29.) Korm. rendelete egyes továbbadott támogatást kihelyező szervi feladatok ellátását szabályozó kormányrendeletek módosításáról a Magyar Közlöny 2024. évi 78. számában jelent meg 2024. július 29-én, és hatályba is lépett július 31-től. A rendelet fontos fejlemény az új bölcsődei támogatás kiírásához, megerősítette az eddig ismert feltételeket, most már csak ki kell írniuk a pályázatot. Azonban egy másik támogatási formát is rögzített a módosító rendelet, a „Tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkező kisgyermeknevelők ösztönző támogatása” néven. Ennek a bevezetni tervezett ösztöndíjnak a részletei már szintén kiderültek év elején, a Magyar Államkincstár (MÁK) számára kiírt pályázatból, akkor azonban nem került a figyelem középpontjába. Most megnéztük, kinek, mekkora összeg járhat havonta.

A július 29-én megjelent rendeletmódosítás számos kiegészítést tartalmaz, mely a bölcsődei képzési ösztöndíj bevezetését készíti elő. A legfontosabb részletek viszont már év elején kiderültek a MÁK-nak szóló pályázati felhívásból. A pályázat keretösszege 6 milliárd forint, a projekt addig tart, amíg a keretösszeg ki nem merül, vagy az "ösztöndíjban részesülő, csecsemő- és kisgyermeknevelő vagy kisgyermek- gondozó-nevelő személyek száma eléri az 1500 főt", de legfeljebb 2029. december 31-ig.

Kik igényelhetik?

A felhívás célcsoportként a kisgyermekgondozó, -nevelő technikumi képzésben aktív tanulói, vagy a csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzésben (BA) aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező személyeket jelölte meg:

  • akinek állandó lakóhelye, vagy ha tartózkodási hellyel rendelkezik, tartózkodási helye a kevésbé fejlett régiók területén van (a támogatásra való jogosultság szempontjából az egyén állandó lakóhelye vagy tartózkodási helye közül az igénylőre nézve a kedvezőbbet kell figyelembe venni) és
  • aki a technikumi vagy a BA képzés utolsó két évfolyamán tanul.

Magyarország kevésbé fejlett régiói: Pest megye és a hat nagyrégi - Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, Észak-Alföld, és Dél-Alföld -, tehát lényegében Budapesten kívül minden terület. Azt is meghatározták: Magyar Államkincstárnak biztosítania kell a négy legkevésbé fejlett régió területén élők célzott támogatását, figyelemmel arra, hogy a projekt forráskeretének legalább 64%-át a négy legkevésbé fejlett régióban kell felhasználni. Ezek Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, és a Dél-Dunántúl.

Kikötötték, hogy a célcsoportba tartozó személy számára akkor folyósítható ösztönző támogatás, ha további előírásoknak is megfelel. Ösztönző támogatásban részesíthető az a tanuló/hallgató a kiírás szerint,

  • aki teljesíti az eddigi feltételeket és vállalja tanulmányainak befejezését, felsőoktatási képzés esetén az abszolutórium megszerzését abban a tanulmányi félévben, amelyre vonatkozóan részére az utolsó ösztöndíjkifizetés történik, és
  • aki vállalja a képzésének megfelelő tanulmányok befejezését igazoló dokumentum (bizonyítvány, oklevél) megszerzését a tanulmányainak befejezését követő 6 hónapon belül, és
  • aki vállalja, hogy a képzésének megfelelő tanulmányok befejezését igazoló dokumentum megszerzését követő legfeljebb 6 hónapon belül a bölcsődei ellátásban helyezkedik el, vagy amennyiben az ösztöndíj folyósítása alatt már bölcsődei ellátásban dolgozott nem szakképzett kisgyermeknevelőként, vállalja, hogy a végzettség/képesítés megszerzését követően is a bölcsődei ellátásban dolgozik tovább, és
  • aki rendelkezik ügyfélkapu regisztrációval és bankszámlával, amelyre a támogatás folyósítható, és
  • aki a 18. életévét betöltötte, és
  • aki a Magyar Államkincstár által közzétett felhívás szerint benyújtott kérelmében nyilatkozataival és adataival igazolja a jelen fejezetben foglaltaknak való megfelelést.

A támogatás formája, mértéke

A támogatás maximum 20 hónapra szóló, havi pénzbeli támogatás (ösztöndíj), mely közvetlenül az ösztönző programban résztvevő hallgatóhoz/tanulóhoz jut. Az összeg a képzés formájától függően eltérő:

  • Technikumi képzésben résztvevőt megillető ösztöndíj havi összege: 59 000 Ft.
  • Főiskolai hallgatót megillető ösztöndíj havi összege: 125 000 Ft.

Azt írták a felhívásban, az ösztöndíj folyósítását nem zárja ki, ha tanuló/hallgató egyéb tanulmányi és/vagy szociális ösztöndíjban is részesül.

További tudnivalók

Ösztöndíj a támogatás iránti kérelem benyújtását követő időszakban folyósítható. Amennyiben a kérelmező jogosult, az ösztönző támogatás a teljes tanulmányi félévre folyósítható a BA alapképzésben résztvevő hallgató részére és teljes tanévre folyósítható technikumi képzésben résztvevő tanuló részére, a megkezdett tanulmányi félévben/ tanévben havi kifizetés mellett.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Amennyiben a kérelmező jogosult és az ösztöndíj igénylése a megkezdett tanulmányi félév/tanév előrehaladása során utólag történik meg, akkor az ösztöndíj a tanév első napjáig visszamenőleges hatállyal egyösszegű kifizetés mellett is lehetséges.

Azonban vigyázni kell! A tanulmányok befejezését igazoló dokumentumot a felhívás szerinti határidőig meg nem szerzett személy az addig folyósított ösztöndíj 100%-ának visszafizetésére kötelezett.

Amennyiben a tanulmányok befejezését igazoló dokumentum megszerzése önhibáján kívül, vagy rendkívüli esemény miatt nem valósul meg a tanulmányok befejezését követő 6 hónapon belül, a dokumentum megszerzésének határideje egy alkalommal, legfeljebb 6 hónappal meghosszabbítható egyéni elbírálás alapján. A határidő hosszabbításra vonatkozó kérelmeket a Magyar Államkincstár bírálja el.

Aki a képzésének megfelelő tanulmányok befejezését igazoló dokumentum megszerzését követő legfeljebb 6 hónapon belül nem bölcsődei ellátásban helyezkedik el, vagy amennyiben az ösztöndíj folyósítása alatt már bölcsődei ellátásban dolgozott nem szakképzett kisgyermeknevelőként és a végzettség/képesítés megszerzését követően mégsem bölcsődei ellátásban dolgozik tovább, az addig folyósított ösztöndíj 100%-ának visszafizetésére kötelezett.

Amennyiben a tanuló/hallgató vállalta a kisgyermeknevelő ösztönző támogatás szabta feltételek teljesítését, azonban a végzettség megszerzése után a bölcsődei ellátásban való elhelyezkedése önhibáján kívül, vagy rendkívüli események okán akadályozott, a munkába állás 6 hónapos határidejének egyszeri, legfeljebb 12 hónappal történő meghosszabbítására kérelmet nyújthat be. A kérelmeket a Magyar Államkincstár bírálja el.

Címkék:
oktatás, támogatás, bölcsőde, magyarország, ösztöndíj, tanulás, képzés, ellátás, bölcsődei ellátás, technikum, ösztöndíjprogram, alapszak, támogatások, szak,