Tanárok vallottak az iskolakezdésről: így kéne készülni a szülőknek a tanévre, mindenki jobban járna

Pénzcentrum2024. augusztus 9. 19:03

Az iskolakezdéshez nem elég csupán a megfelelő felszerelés beszerzése: a napi rutin visszaállítása, a mindennapi olvasás, a finommotoros készségek gyakorlása, az önállóság és a felelősségvállalás fejlesztése, valamint a segítségkérés képességének elsajátítása mind hozzájárulnak ahhoz, hogy gyermekeink sikeresen kezdjék az új tanévet.

Az üzletek polcai tele vannak hátizsákokkal, csillogó cipőkkel és élénk színű füzetekkel. A levegőben zsírkréta, ceruzahegyező és rózsaszín radír illata keveredik. Elérkezett az idő, hogy elkezdjük felkészíteni a gyerekeket az iskolakezdésre.

Miközben a megfelelő színű ceruzákat keresgéljük és egyezkedünk, mennyit költsünk egy pár cipőre, fontos, hogy ne csak a külsőségekre figyeljünk. Az iskolára való felkészüléshez több kell, mint megfelelő ruhák és felszerelés. Összegyűjtöttünk néhány plusz tényezőt, hogy mit tehetnek a szülők gyermekeik sikeres iskolakezdése érdekében.

Állítsuk vissza a napi rutint

Bryson Tarbet, volt zenetanár és jelenlegi oktatási tanácsadó szerint az első hetek kimondottan kimerítőek lehetnek a gyerekeknek. Ennek pedig egyik oka, hogy a nyári szünet alatt felborul a megszokott 9 hónapos rutin, amire a visszaállás kihívás elé állíthatja a gyerekeket. 

A legfontosabb, hogy a gyerekek normális időben keljenek és feküdjenek le

-mondta Tarbet. Majd hozzátette, hogy "az iskolai ritmushoz való visszatérés megkönnyítheti az átmenetet". A nyári időszakban segíthet a napi rutin tartásában, ha jobban bevonjuk a gyerekeket az otthoni munkákba. A házimunkák segítenek a gyerekeknek felelősséget vállalni, így a bioritmus fenntartása mellett ebben is segíteni tud Matteo Enna, kaliforniai óvónő azt javasolja, hogy "adjunk életkornak megfelelő feladatokat a gyerekeknek, például másodikos gyerekek már elkezdhetik készíteni a saját ebédjüket". Ezeket fontos, hogy mindig játékosan, inkább közösen töltött minőségi időként éljék meg a gyerekek, hogy ne legyenek negatív élményeik ezekkel a feladatokkal.

Olvassunk minden nap

Lana White, a 'We Tutor Young Minds' (5-10 éves gyerekek fejlődésére specializálódott szervezet) társalapítója hangsúlyozza, hogy napi öt perc olvasás is sokat segíthet a gyerekeknek a nyári időszakban.

Az olvasás erősíti a szókincset, a megértést és a hallási készségeket

- mondta White. Az olvasás hiánya a nyári szünetben gyakran visszaesést okoz a tanulók teljesítményében, ami problémát jelenthet a tanév során (mind a tanárnak és a diáknak is). Idősebb gyerekeknél bátoríthatjuk az önálló olvasást és rendszeres könyvtárlátogatást.

Emellett pedig alsós gyerekeknél az is fontos, hogy a finommotorikus mozgások se fejlődjenek vissza a 3 hónapos szünetben. Bizonyára mindannyiunknak megvan az az érzés amikor sokáig nem írunk kézzel, utána olyan érzésünk lehet, hogy vissza kell szoknunk az íráshoz. Ez a fejlődésben lévő, épp az írástanulás folyamatának elején lévőkre hatványozottan igaz. Az alsóbb osztályosok számára fontos, hogy a finommotoros készségeiket fejlesszék, például

olló használatával, kirakós játékokkal, rajzolással vagy gyurmázással.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ezek a tevékenységek javítják a kéz-szem koordinációt és megkönnyítik az iskolai eszközök használatát. Itt is fontos hangsúlyozni, hogy nem szabad kötelező,tanulásra emlékeztető helyzetnek beállítani a gyakorlást. 

Bátorítsuk önállóságra a gyerekeket

Kezdő óvodásoknál fontos, hogy önállóan használják a mosdót Kellie Barragan, kaliforniai óvónő elmondta, hogy a tanárok nem segíthetnek a gyerekeknek a mosdóban, így az önállóság elengedhetetlen. Emellett olyan szokásokat is kiemelt, hogy gyakoroltassuk a gyerekekkel az ételcsomagolás kinyitását is, hogy ne kelljen felnőtt segítségére várniuk.

De ezek közzé sorolhat a segítség kérés képessége is. Sokunknak ez már lehet magától értetődő, de gyerekként ez tűnhet igen félelmetesnek is. A gyerekeknek tudniuk kell, hogyan kérjenek segítséget, ha betegek, eltévednek vagy problémájuk van a tananyaggal vagy társaikkal. Beszélgessünk velük lehetséges helyzetekről és gyakoroljuk el a szituációkat.

Úgy ahogy ehhez szorosan kötődik az is, hogyan viselkedjenek társaikkal. Beszélgessünk a gyerekekkel a kedvességről, és dicsérjük meg őket, amikor kedvesek másokkal.

Beszéljünk pozitívan az iskoláról!

Az iskolához és adott esetben egyes tantárgyakhoz való hozzáállását a gyereknek nagyban meghatározza, hogy hogyan szocializálja az otthoni közeg. Erre jó példa a reál tudományokról kialakult társadalmi kép. Sok gyerek még nem is tudja, hogy mi az a matematika, amikor már otthon azt hallja a szülőktől, hogy

na majd meglátod milyen nehéz lesz a matek!

Nagyon fontos, hogy ilyen szállóigékké váló állításokat ne neveljünk bele a gyerekekbe. Hagyjuk, hogy kialakítsa a saját tapasztalatai alapján egyéni valóságkonstrukcióját. Ez ugyanúgy igaz arra is, amikor az iskoláról beszélünk, próbáljunk meg a pozitív aspektusokra fókuszálni. Kérdezzük meg a gyerekeket, melyik barátjukat várják a legjobban, vagy milyen készségeket szeretnének fejleszteni az új tanévben.

Ez segíthet csökkenteni a szorongást és növelni a motivációt. Jól látható tehát, hogy az iskolakezdésre való felkészülés nem csak az iskolaszerek megvásárlásáról szól. A fent említett tanácsok segíthetnek abban, hogy gyermekeink zökkenőmentesen és sikeresen induljanak neki az új tanévnek.

Címkék:
óvoda, iskola, oktatás, általános iskola, tanár, pedagógus, olvasás, iskolakezdés, felszerelés,