Kész, vége! Betilthatják a mobiltelefont a magyar iskolákban egy új tervezet szerint

Pénzcentrum2024. július 19. 16:15

Egyhetes társadalmi egyeztetési határidővel jelent meg csütörtökön a kormany.hu-n egy rendelettervezet, amely szerint 2024. szeptember elsejétől a kormány betiltaná, vagy legalábbis erősen korlátozná az okoseszközök használatát az iskolákban.

A telekommunikációs eszközöket – különösen a mobiltelefonokat –, valamint a kép- és hangrögzítésre alkalmas eszközöket és az internet elérésére alkalmas okoseszközöket korlátozottan használható tárgyakká minősítenék. Ez az általános iskolákban, a gimnáziumok 5–12. évfolyamain, a szakgimnáziumok 9–13. évfolyamain, a kollégiumok foglalkozásainak ideje alatt, valamint az alapfokú művészeti iskolák minden évfolyamán érvényes lenne a tanórák idejére. Ezenkívül a szakiskolák minden évfolyamán a tanórák és a szakmai képzések ideje alatt is alkalmaznák ezt a szabályozást.

A tervezet értelmében a diákok reggel bevihetik magukkal a telefonjukat, de a tanítás kezdetekor le kell adniuk, és az eszközöket a nevelési-oktatási intézmény által meghatározott elzárt helyen kell tárolni. A tiltott tárgyakat – ha birtoklásukat jogszabály nem zárja ki – általában a szülőknek kell visszaadni, vagy ha a diák már betöltötte a 18. életévét, akkor neki, illetve ha kétséget kizáróan megállapítható, hogy a tárgy tulajdonosa harmadik személy, akkor annak.

Tiltott tárgynak minősül minden, a közbiztonságra különösen veszélyes eszköz, valamint minden olyan tárgy, amelynek birtoklása a szabálysértési törvény vagy a Büntető Törvénykönyv szerint büntetendő, illetve olyan eszköz, amit 18 év alattiak nem birtokolhatnak. Ilyen tárgyak például a rugóskés, a szigonypuska, a parittya, a dobócsillag, a 8 cm-nél hosszabb pengéjű szúró- vagy vágóeszközök, továbbá a csúzli, gázspray, alkohol, cigaretta, kábítószer és az energiaital.

Az Igazságügyi Minisztérium egy hete tett közzé egy rendelettervezetet, amely pontosan meghatározza, milyen típusú energiaitalokat nem lehetne eladni 18 éven aluliaknak. A rendeletet július 20-ig lehet véleményezni, és ha életbe lép, gyakorlatilag megtiltják az energiaitalok eladását 18 éven aluliaknak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Vajon van értelme a tiltásnak?

A Pénzcentrum videoblogja, a CashTag bővebben foglalkozott a mobilok iskolai betiltásával legújabb epizódjában. Szakértők segítségével kerestük arra a választ, vajon a teljes tiltásnak vane egyáltalán értelme, vagy csak azt érjük el, hogy a diákok valahogy megpróbálják kijátszani a szabályokat? Az epizódot a lenti videóra kattintva nézheted meg újra:

Címkék:
iskola, oktatás, mobil, tervezet, jogszabály, alkalmazás, eszköz,