Elképesztően bánnak a magyar tanárokkal: kiderült, sokaknak évekig tartották vissza a jogosan járó pénzt

Pénzcentrum2024. július 11. 09:50

Rengeteg tanár még csak most juthat hozzá az egyébként koronavírus járvány óta esedékes táppénzhez - írja a Népszava. A lapnak nyilatkozó egyik pedagógus állítólag 2022 januárjában került karanténba, de csak a napokban utalták át neki azt az összeget, amellyel 100 százalékosra egészítették ki a táppénzét.

A koronavírus-járvány 2020 márciusában tört ki Magyarországon, és a kormány szeptemberben bejelentette, hogy minden fertőzött pedagógus 100 százalékos táppénzt kap. Gulyás Gergely miniszter ígérte a jogszabályok egyszerűsítését, hogy a fertőzött pedagógusok automatikusan úgy legyenek kezelve, mintha az iskolában kapták volna el a vírust. Azonban továbbra is két eljárás volt szükséges.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a pozitív laboreredmény után a munkavédelmi hatóság dönthetett a foglalkozási megbetegedésről. A tanárok két részletben kapták meg a táppénzt: először 60 százalékot, majd a maradék 40 százalékot. A PCR-tesztek voltak csak elfogadhatók, az otthoni tesztek nem.

A lap szerint a Kelet-Pesti Tankerület a bürokratikus eljárásrendet okolja a késlekedésért. Országos adat nincs, és a Klebelsberg Központ sem kért ilyen adatokat. A szakmai szervezetek szerint sok tanár megtagadta a tesztelést, mert tartottak attól, hogy csak 60 százalékos táppénzt kapnak.
 

Címkék:
iskola, tanár, pedagógus, táppénz, koronavírus, covid, oktató,