Meg mindig sok a bizonytalanság a tanárbérek körül: nem tudni, ki kap plusz pénzt és mennyit

Pénzcentrum2024. július 3. 09:14

A tavaly július negyedikén elfogadott pedagógusok életpályamodellje, vagyis a státusztörvény, jelentős vitákat váltott ki, és több ezres utcai tüntetések kísérték. A törvény elfogadása után sok pedagógus felmondott, amit a kormány januárban egy pedagógus béremeléssel próbált kezelni. Azonban ezzel egy időben egy új rendelet is életbe lépett, amely a pedagógusok teljesítményértékelésére vonatkozik, ami számos kérdést vetett fel az oktatási közösségben.

A státusztörvény elfogadása előtt és után jelentős utcai megmozdulások voltak, amelyeken a pedagógusok és támogatóik kifejezték ellenállásukat a törvénnyel szemben. A tüntetések főbb kifogásai között szerepelt a törvény átláthatatlansága és az oktatók munkakörülményeinek romlása. A státusztörvény és az azt követő események jelentős változásokat hoztak a magyar oktatási rendszerben - írja az Eduline összegző cikke. 

A törvény elfogadását követő felmondási hullám és az azt követő béremelés valamint a teljesítményértékelési rendszer bevezetése mind-mind olyan tényezők, amelyek hosszú távú hatással lehetnek a pedagógusok munkájára és az oktatás minőségére. Az új rendeletek és intézkedések hatékonyságát és valódi hatását azonban csak az elkövetkező évek fogják igazán megmutatni.

A pedagógusok teljesítményértékelésével kapcsolatban továbbra is sok a bizonytalanság, különösen az anyagi elismerést illetően. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője, június végén kifejtette, hogy csak a kiváló teljesítményt nyújtó pedagógusok számíthatnak pluszjuttatásokra. Az igazgatók ugyan javaslatot tehetnek az anyagi elismerésre, de a végső döntést a tankerületi központ hozza meg. Ez a rendszer sok pedagógus számára frusztrációt okoz, mivel a teljesítményértékelésre való felkészülés során nem ismerik a pontos anyagi juttatások mértékét.

 

Címkék:
oktatás, pedagógus, pedagógus életpálya, törvény, július, pedagógushiány, bizonytalanság, pedagógusok, pedagógus béremelés,