Brutális pedagógushiánnyal zárják a tanévet a magyar iskolák: nagy gondok lehetnek szeptemberben

Pénzcentrum2024. június 25. 09:10

1409 tanár és 512 tanító: ekkora a munkaerőhiány jelenleg az iskolákban. A tavaly júliusban elfogadott új életpálya törvény miatt kétezren is felmondhattak, a friss számok alapján a dolgozókat sok helyen azóta sem sikerült pótolni.

Véget ért a 2023/2024-es tanév, ezért az Eduline megnézte, mennyi pedagógus-álláshirdetés található a Közszolgállás Portálon. A számok alapján sok helyen nem lesz egyszerű az őszi tanévkezdés. A 2023. július elején elfogadott a pedagógusok új életpályájáról szóló törvény – más néven státusztörvény – miatt egy évvel korábban tömegesen adták be a felmondásukat. A Pedagógusok Szakszervezete szerint akkor több mint kétezer pedagógus hagyta ott az addigi munkahelyét - írták.

2023. augusztusában a „tanár” szóra 959, „tanítóra” 347 és „pedagógusra” 654 találatot adott a Közszolgállás Portál, ami kevesebb, mint a fele volt az az év júliusában meghirdetett munkáknak. Ehhez képest idén a tanév végén a „tanár” szóra 1409, a „pedagógusra” 1216, a „tanítóra” 512 találatot ad a portál. Ezeknek az álláshirdetéseknek a száma pedig tovább is nőhet - írja a lap. Sok iskola a természettudományos tárgyak oktatásához várják a jelentkezőket, de a humán tárgyak álláshirdetései is gyakoriak. Emellett pedig a gyógypedagógusokból is nagy a hiány, ugyanis 237 ilyen álláshirdetés van az oldalon.

A KSH januárban közzétett felmérése szerint 1610 fővel kevesebb pedagógus dolgozik a köznevelésben és a szakképzésben, mint 2023-ban. A legnagyobb visszaesés az általános iskolai tanárok számában látható - írják.

Hol az utánpótlás?

Ugyan az Oktatási Hivatal (OH) statisztikái szerint idén népszerűbbek lettek a pedagógusképzések, mint a korábbi években, hiszen a gazdaságtudományi képzésterület után - 17 833 jelentkezéssel a pedagógusképzés lett a második legnépszerűbb terület a 2024-es általános felvételi eljárásban. Viszont idén nem lehet tudni, hogy egy szakra pontosan hányan jelentkeztek (csak az elsőhelyes jelentkezők, illetve a jelentkezések számát tetté közzé), de az OH szerint pedig a felsőoktatásra jelentkezők 15 százaléka pedagógusképzéseken tanulna tovább.

A Felsőoktatási Információs Rendszer (FIR) adatai szerint ugyanakkor jelenleg közel 30 ezer hallgató tanul pedagógusképzésen, egyharmaduk azonban 35 év feletti. A 30-40 évesek, valamint a 40 év felettiek pedig az alapszakokon tanulók 44 százalékát teszik ki. Bár már megérkezett a 184 milliárd forint uniós forrás Magyarországra a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez, és a felvételin - az elmúlt évekhez képest - látványosan többen jelentkeztek pedagógusképzésre, a számok alapján továbbra is komoly pedagógushiány van az oktatási intézményekben - írják.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Itt a szezon nagy kérdése: hová és miből mennek nyaralni idén nyáron a magyarok?

Nő a magyarok reálkeresete, több az elkölthető pénzük, de nagy kérdés, hogy mindez lecsapódik-e majd a turizmusban. Habár kifejezetten jó szezonra készül az ágazat, a szezon vége még messze van. Most futó turisztikai kérdőívünkben az utazási szokásaikról kérdezzük az olvasóinkat: mennek-e nyaralni idén, ha igen, hová és mennyi pénzt szánnak rá. Ha van 5 perced, és segítenéd a munkánkat, töltsd ki a Pénzcentrum Nagy Utazáskutatását. Köszönjük!

 

Címkék:
iskola, oktatás, tanár, pedagógus, tanév, pedagógus életpálya, álláshirdetés, tanítás, tanárok, tanító, tanárhiány, visszaesés, pedagógus-hiány, pedagógushiány, pedagógusok, pedagógus életpályamodell,