Felháborító kérdőívet kaptak a gyerekvédelmi dolgozók: sokan háborognak, ez már mindennek a teteje

Pénzcentrum2024. június 20. 08:44

Magánügyekről faggatják a gyermekvédelmi dolgozókat a "kifogástalan életvitel" ellenőrzése miatt. Többek között arra kell válaszolniuk egy kérdőíven, hogy hova és milyen gyakran járnak szórakozni. A szakszervezet szerint bár érthető, hogy aki ezen a területen vállal munkát, legyen feddhetetlen életű, de a kérdések java része erősen privát jellegű.

Kivel él együtt és mióta? Milyen ingatlana, illetve 300 ezer forintot meghaladó ingósága van? Melyik szórakozóhelyet látogatja havi, heti és napi rendszerességgel? Fogyaszt-e alkoholt, és ha igen mennyit? - ilyen kérdésekre kell válaszolniuk a múlt héten elfogadott gyermekvédelmi törvénycsomag szerint azoknak, akik a jövőben a gyermekvédelmi szakellátásban dolgoznának. A Népszava szerint a dolgozók közül már múlt héten  átvették a „kifogástalan életvitelt” ellenőrző adatlapot, amelyen a velük egy háztartásban élő felnőttnek is vállalniuk kell, hogy életvitelüket bármikor vizsgálhatja a „rendőrség belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokat ellátó szerve”.

A lapnak Köves Ferenc, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének elnöke elmondta, reprezentatív álláspontjuk még nincs, de volt olyan dolgozó, aki jelezte, a munkáltatója szégyenkezve adta át a papírokat a privát kérdések miatt, más pedig kijelentette direkt hülyeségeket fog beírni. A szakember szerint az elfogadható, hogy aki ezen a területen vállal munkát, legyen feddhetetlen életű, de az magánügy, hogy ki hol bulizik, vagy hova jár sörözni a barátaival. A szakszervezet megvizsgálja, milyen jogi következményei lehetne akár az adatgyűjtésnek, akár annak, ha valaki direkt hamis válaszokat ad.

Címkék:
hrcentrum, szakszervezet, gyermekvédelem, dolgozók, magánélet, gyerekvédelem, kérdőív,