Pénzcentrum • 2024. február 19. 10:55
Minden iskolának meg kell oldania az ételallergiás, köztük a gluténérzékeny gyerekek étkeztetését. A gyakorlat azonban elszomorító- derül ki az eduline cikkéből. a legtöbben - már ha bevihetik - kis dobozban otthonról hozzák az ebédet, vagy rosszabb esetben csak délután esznek meleget, amikor hazaérnek. Aki pedig kap gluténmentes ebédet a menzán, az sokszor az egyhangúságra vagy éppen a minőségre panaszkodik.
A legtöbben - már ha bevihetik - kis dobozban otthonról hozzák az ebédet, vagy rosszabb esetben csak délután esznek meleget, amikor hazaérnek. Aki pedig kap gluténmentes ebédet a menzán, az sokszor az egyhangúságra vagy éppen a minőségre panaszkodik.
Egy saját diétás konyha kialakítása nagy befektetést igényel, hiszen speciális szaktudást igénylő személyzetet (diétás szakácsokat) is foglalkoztatni kell. Ezért sok intézmény, ahol fontos a gluténmentes étkezés lehetősége, inkább megrendeli a diétás ebédet a közétkeztetéstől vagy külsős konyhától (például a megyei kórház konyhája).
Augusztus 31-én derült ki, hogy az iskola nem tudja biztosítani a gluténmentes étkezést az elsős, cöliákiás fiamnak, mert a beszállító nem sokkal a tanév előtt mondta fel a szerződést
– panaszkodott az Eduline-nak egy vidéki megyeszékhelyen élő elkeseredett anyuka, akinek ezután az intézmény vezetője azt a lehetőséget ajánlotta fel, hogy az otthonról dobozban hozott ebédet a diáknak megmelegítik. A jogszabályok erre lehetőséget is adnak, ugyanis egy 2014-es EMMI-rendelet szerint az iskola háromféleképpen biztosíthatja a diétás, vagyis jelenesetben a gluténmentes étkezést:
- vagy saját konyhán főzi elkülönítve,
- vagy megrendeli egy közétkeztetőtől,
- vagy pedig megengedi, hogy a gyerek otthonról hozza.