Vészharangot kongatnak a magyar nyugdíjasok: nyílik az olló, nagyon sokan kerülhetnek bajba

MTI2024. október 25. 14:31

Egyeztetéseket sürgetnek a nyugdíjasok, mert állításuk szerint sürgősen meg kell oldani a nyugdíjrendszer problémáit.

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa átfogó konzultációt kezdeményez a nyugdíjrendszer aktuális problémáiról a Pénzügyminisztériummal. Erősen aggályos, hogy a kormány csak a nyugdíjak reálértékének megőrzését vállalja. Ez azt jelenti, hogy a havi nyugdíj reálértéke nem emelkedik élethossziglan, a kormány csupán az időskori életszínvonal fenntartását garantálja. A gazdasági fejlődés eredményeiből a nyugdíjasok évekig nem részesülnek.

Az inflációkövető nyugdíjemelési rendszer évről-évre növekvő feszültségeket generál. Folyamatosan nő az olló a reálkeresetek és a nyugdíjak között: míg az előbbi általában emelkedik, utóbbi stagnál. Ezt a KSH adatai is alátámasztják. Differenciálódnak a nyugdíjak a nyugdíjasok között is, attól függően, hogy melyik évben vonultak nyugdíjba. Minél régebben, annál nagyobb a veszteség.

A jelenlegi nyugdíjrendszer fenntartása elfogadhatatlan, ezért a NYUSZET a nyugdíjak vegyes indexálási rendszerének visszaállítását javasolja. A szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitettek aránya a 65 éves és idősebb népességben 2022-ben 20,7% volt. A relatív jövedelmi szegénységi arány a 65 éves és idősebbek körében 2010-ben 4,9% míg 2022-ben 14,5% volt.

A súlyos anyagi és szociális deprivációban élők aránya a 65 éves és idősebb népességben 2022-ben 9,5% volt. Mindezek alapján a NYUSZET kezdeményezi, hogy mielőbb kezdődjenek tárgyalások a PM és a szervezet között a nyugdíjrendszert érintő fontos kérdésekről.

Címkék:
kormány, nyugdíjas, nyugdíjminimum, nyugdíjrendszer, nyugdíjasok, nyugdíjaskor, nyugdíjak, nyugdíj folyósítás, nyuszet, nyugdíjalap,