Tömeges elvándorlásba kezdtek a nyugdíjasok: Magyarország is komolyan érintett

Pénzcentrum2024. október 22. 09:22

Az idősebb korosztály egyre aktívabb szereplője a nemzetközi migrációs folyamatoknak, ahogy a várható élettartam növekedésével és a határok átjárhatóságának javulásával egyre több 60 év feletti személy dönt úgy, hogy külföldön telepszik le. Magyarországon is egyre több külföldi nyugdíjas talál új otthonra, különösen a német állampolgárok vannak jelen nagy számban - írja a Portfolio.

A 2022-es népszámlálás adatai szerint közel 38 ezer időskorú külföldi él Magyarországon, ami jelentős növekedést mutat az elmúlt évekhez képest.

Hazánk vonzereje több tényezőben rejlik. Az alacsony megélhetési költségek és ingatlanárak miatt a nyugati nyugdíjasok relatíve jobb életminőséget élvezhetnek itt. Ezenkívül sokan választják a vidéki életformát, amely nyugodt, természetközeli környezetet biztosít számukra. A kutatások szerint különösen Zala és Somogy megyékben élnek nagy számban német nyugdíjasok, akik gyakran a Balaton térségének elérhető áron kínált ingatlanai iránt érdeklődnek.

Érdekes módon a német nyugdíjasok gyakran olyan hátrányos helyzetű településeken telepednek le, ahol a szociális szolgáltatások, mint az idősek nappali ellátása, vagy az önkormányzati hivatalok hiányoznak. Ez rávilágít arra, hogy számukra a lakóhelyválasztásnál a nyugodt életmód és az olcsó ingatlanok fontosabbak, mint a gazdasági fejlődés vagy a munkaerőpiac közelsége.

A jövőre tekintve, Magyarország továbbra is népszerű célpont lehet az idősek számára, különösen Nyugat-Európából. Ahogy a nyugdíjasok száma növekszik, az ingatlanpiac és a helyi infrastruktúra kihívások elé nézhet, különösen a szociális és egészségügyi ellátások terén.

Címkék:
utazás, nyugdíjas, népesség, öreg, demográfia, magyarok, idősek, költözés, társadalom,