Akik megtehetik nyugdíjas éveikre, menekülnek az országból: ide éri meg költözni

Pénzcentrum2024. október 16. 19:41

A világ fejlettebb országaiban nyugdíjba vonulók közül, akik szerencsésebbek egészség és megtakarítások szempontjából, nemcsak a világ felfedezésében gondolkoznak – ahogy korábbi bejegyzésünkben kifejtettük -, hanem akár abban is, hogy elköltözzenek egy másik országba nyugdíjas éveikre. Egy nemzetközi felmérés rangsorolta a világ 89 országát aszerint, hol lehet a legkényelmesebben élvezni a nyugdíjas éveket. Több szempontot is figyelembe véve Svájc, Új-Zéland és Portugália végzett a lista élén. Magyarország a lista közepén állt, 45. helyünkkel két helyezést javítottunk a tavalyi értékeléshez képest mint vonzó célország a nyugdíjas évek eltöltésére. Ezzel a felmérésben résztvevők kellemesebb célpontnak tartják hazánkat, mint Csehországot, Szlovákiát vagy épp Szlovéniát.

A U.S. News és a World Report friss elemzésében arra kereste a választ, mely országban lehet a legkényelmesebben élvezni a nyugdíjas éveket. 89 országot rangsoroltak közel 17 ezer beérkezett válasz alapján, melyet hét fő szempont alapján állítottak fel:

  • megfizethetőség;
  • adókörnyezet;
  • barátságos környezet és emberek;
  • vonzó lakóhely (hely, ahol szívesen élnének);
  • kellemes éghajlat;
  • tulajdonjogok tiszteletben tartása;
  • egészségügyi ellátás fejlettsége.

Az első helyen Svájc végzett 2024-ben is, annak ellenére, hogy a svájci életet drágának értékelték a válaszadók (a megfizethetőséget vizsgálva a 88. helyen állt). Ugyanakkor a felmérés 45 év feletti válaszadói körében (5 900 fős minta) az 5. helyen állt a tulajdonjogok tiszteletben tartása tekintetében, és a 3. legvonzóbb hely volt, ahol a megkérdezettek szívesen élnének. Mégis Svájc legnagyobb vonzereje a nyugdíjasok számára a fejlett egészségügyi rendszere és a kedvező adókörnyezet.

Svájcot Új-Zéland követte a listán, két helyet javítva 2023-hoz képest, mivel a 45 év feletti válaszadók körében a leginkább vonzó lakóhelynek számított, ahol szívesen élnének, továbbá családbarát helynek is tartották. Új-Zéland továbbá az első öt ország között szerepelt a barátságos, boldog és festői környezet, valamint a számos földrajzi látnivaló tekintetében is. Az ország kétéves ideiglenes nyugdíjas látogatói vízumot biztosít a 66 éves és idősebbek számára, cserébe azért, hogy bizonyos mennyiségű pénzt fektetnek be helyben (460.299 amerikai dollár (USD)). Továbbá az új-zélandi lakosok támogatott vagy ingyenes egészségügyi ellátásban részesülnek.

Európai országok közül másodikként Portugália került be a legvonzóbb nyugdíjas életet biztosító országok rangsorába. Bár Portugália a 2023-as második helyről egy helyet visszaesett 2024-re, azonban a lista elején szereplő öt ország közül a legmegfizethetőbbnek tartották a válaszadók. Továbbá kiemelték kellemes éghajlatát is az értékelés során (második helyen állt e tekintetben). A felmérésben részt vevő, 40 év feletti válaszadók szerint Portugáliában kellemes a kulturális élet, vidám, szórakoztató, és remek ételeket kínál. Azonban Portugália adórendszerében változás történt: a külföldi nyugdíjakra már nem vonatkozik kedvező adókulcs.

A ranglista negyedik helyén Ausztrália szerepelt a kényelmes nyugdíjas évek tekintetében. A válaszadók kiemelték a festői tájakat, a földrajzi látnivalókat, a barátságos hangulatot, a modern és szórakoztató életet. A pénztárcával kapcsolatos problémák azonban visszatartó erővel bírhatnak: az ország az utóbbi időben az egyre növekvő megélhetési költségekkel küzdött.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A 45 év feletti válaszadók körében Spanyolország ismét az ötödik legjobb országnak bizonyult a kényelmes nyugdíjas évek eltöltéséhez, és a felmérésben részt vevők az országot a legbarátságosabb nemzetnek tekintették. Spanyolországot – a ranglistán harmadik európai országként – a válaszadók a kellemes éghajlat és klíma miatt is magasra értékelték, valamint az első helyen állt a kulturális lehetőségek tekintetében is. Az Ibériai-félszigeten fekvő országban létezik az ún. „arany vízum” program, amely lehetővé teszi a letelepedést azok számára, akik legalább 500 ezer eurót költenek ottani ingatlanra.

Magyarország két helyet javított a világranglistán, mivel 2023-ban a 47., míg 2024-ben a 45. legvonzóbb ország voltunk a nyugdíjasok számára. A 45. hellyel Magyarország a világranglista közepén, európai ország között pedig a második harmadban állt 2024-ben, ahol legkellemesebben lehet élvezni a nyugdíjas éveket. Régiós országok közül Horvátország és Lengyelország néhány hellyel előrébb foglalt helyet a ranglistán, mint hazánk, míg Csehország, Szlovákia és Szlovénia, illetve a balti országok (Lettország, Észtország és Litvánia) hátrébb helyezkedtek el.

Bár Magyarország a világranglista közepén kapott helyett a friss rangsor szerint mint vonzó célpont a nyugdíjasévek eltöltésére, ugyanakkor a listán hazánkat megelőző országok túlnyomú többségében a megélhetési költségek jelentősen magasabbak, mint Magyarországon. Ugyan a válaszadók véleménye alapján vonzóbb több ország hazánknál a kényelmes nyugdíjas évek eltöltésére, viszont drágább is az élet ezen országokban.

Címkék:
utazás, nyugdij, nyugdíjas, külföld, boldogság, elköltözés,