Most rengeteg magyar lélegezhet fel: egyelőre marad a Nők 40 nyugdíj, de más változások lesznek

G72024. október 7. 08:25

"A nyugdíjrendszer stabilan és fenntarthatóan működik, a következő 10-15 évben nem indokolt a megváltoztatása. Következésképpen a »Nők 40« programot érintő változtatás sem szerepel a kormány napirendjén” – írta a Pénzügyminisztérium a G7-nek, annak a múlt heti értesülésnek a kapcsán, hogy megszüntetné a kormány a nők 40 kedvezményt.

Csütörtökön több portálon megjelent a Magyar Nemzet értesülése alapján, hogy 2025-től a kormány átalakítja a nők kedvezményes nyugdíjba vonulását lehetővé tevő Nők 40-et, és így már januártól jöhet a Nők 43+, de a Pénzügyminisztérium szerint a hír nem igaz. Azt is írták, hogy a szakmunkásképzésben és a felsőoktatásban eltöltött, egyébként szolgálati időként elismerhető éveket a Nők 40-re való jogosultság meghatározásakor nem vennék figyelembe. Erre azonban azt írta most a G7-nek a Pénzügyminisztérium, hogy "az értesülés kacsa".

A Nők 40-et 2011-ben vezették be, lehetővé téve, hogy a nők korhatár előtt nyugdíjba menjenek, ha már 40 évet ledolgoztak. A lap szerint már az eredeti hír is furcsa volt, ugyanis a szakmunkásképzésben és a felsőoktatásban eltöltött éveket már jelenleg sem veszik figyelembe, amikor meghatározzák, hogy valaki jogosult-e a Nők 40 alapján nyugdíjba menni.

Itt tart a nyugdíjreform

A nyugdíjrendszer változásával kapcsolatos hírek azért most kerültek napirendre, mert nemrég jelent meg az OECD szakértői jelentése a magyar nyugdíjrendszerről, mely javaslatokat is tartalmaz. A magyar kormány korábban ígéretet tett az Európai Bizottságnak, hogy 2025 tavaszáig megreformálja a magyar nyugdíjrendszert, ezért kérték fel az OECD-t a jelentés elkészítésére, azt azonban a kormány többször hangsúlyozta, hogy nem kívánnak módosítani a jelenlegi rendszeren. Az Európai Bizottság felé tett vállalások alapján a nyugdíjrendszert módosító jogszabálynak 2025. március 31-ig kellene hatályba lépnie, a kormány nyilatkozatai alapján ez azonban várhatóan nem fog megvalósulni.

Ugyan a javaslatok között szerepelt a nyugdíjkorhatár emelése, a 13. havi nyugdíj korlátozása, járulékemelés és az előrehozott csökkentett nyugdíj visszavezetése mellett a a Nők 40 szigorítása is. Jelenleg az tudható, hoy rendszerszintű változást nem tervez a kormány, viszont ideiglenes jelleggel belenyúl a nyugdíjrendszerbe: múlt heti bejelentés alapján jövőre az önkéntes nyugdíjpénztárakban lévő megtakarításokat lakáscélokra is lehet majd fordítani.

Címkék:
nyugdij, kormány, nyugdíjas, változás, nyugdíjrendszer, idős, oecd, magyar, idősek, pénzügyminisztérium, nyugdíjreform,