Fontos! Rengeteg magyarnál jöhet újbóli nyugdíj-megállapítás, a nyugdíjkorhatárt is érinti

Pénzcentrum2024. szeptember 23. 20:32

A korhatár előtti ellátás nagyon hasonlít az öregségi nyugdíjra, sokan össze is tévesztik őket, pedig nagy különbség van közöttük - írja az Adó.hu.

A korhatár előtti ellátás és az öregségi nyugdíj közötti különbségek gyakran okoznak félreértéseket. Két kérdés merül fel leggyakrabban: hogyan lehet munkát vállalni korhatár előtti ellátás mellett, és miként változik az ellátás összege a nyugdíjkorhatár elérése után. Nézzük meg részletesen ezeket a kérdéseket.

2024-ben az 1959-es születésűek érik el a 65 éves nyugdíjkorhatárt. Ez jelentős változásokat hoz a korhatár előtti ellátásban részesülők számára, különösen a munkavégzés tekintetében.

Érdemes visszatekinteni a 2012 előtti időszakra, amikor többféle jogcímen lehetett a nyugdíjkorhatár előtt öregségi nyugdíjat igényelni, például hosszú szolgálati idő alapján. A jogszabályok változása miatt ezek az ellátások 2012. január 1-jétől korhatár előtti ellátásként kerültek folyósításra a nyugdíjkorhatár eléréséig, és nem minősülnek nyugellátásnak. A nyugdíjkorhatár betöltésétől azonban az ellátás változatlan összegben öregségi nyugdíjként folyósítódik tovább.

A korhatár előtti ellátás mellett lehetőség van munkavégzésre, de meghatározott jövedelemkorlát mellett. 2024-ben ez a limit 4 802 400 forint, ami a minimálbér tizennyolcszorosa. Ha valaki túllépi ezt a keretet, a következő hónaptól az év végéig szünetel az ellátás folyósítása. Fontos megjegyezni, hogy a nyugdíjkorhatár elérése után ez a korlátozás megszűnik.

A nyugdíjkorhatár betöltése után a korhatár előtti ellátás automatikusan öregségi nyugdíjjá alakul, és ettől kezdve korlátozás nélkül lehet mellette keresőtevékenységet folytatni.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

"Ha az ismételten megállapított öregségi nyugdíj összege magasabb, mint a korhatár betöltésétől öregségi nyugdíjként folyósított összeg, a jövőben ez kerül folyósításra" - olvasható a vonatkozó jogszabályban.

Fontos különbség, hogy a korhatár előtti ellátásban részesülők munkajogi helyzete eltér az öregségi nyugdíj mellett dolgozókétól. Míg a nyugdíjasnak minősülő munkavállalók esetében a munkáltató indoklás nélkül felmondhat, és végkielégítés sem jár, addig a korhatár előtti ellátás mellett dolgozókra ez nem vonatkozik. Esetükben a munkáltatói felmondást indokolni kell, és jogosultak lehetnek végkielégítésre is.

Összességében elmondható, hogy a korhatár előtti ellátás és az öregségi nyugdíj közötti különbségek jelentősek, és érdemes tisztában lenni ezekkel a szabályokkal a megfelelő döntések meghozatala érdekében.

Címkék:
nyugdíjas, nyugdíjkorhatár, ellátás, öregségi nyugdíj, korhatár, különbségek, korhatár előtti ellátás,